Krótko i na temat - tytuły ostatnio obejrzanych filmów plus ew. wrażenia po ich zobaczeniu ;)
lista tematów
Co ostatnio obejrzałeś? strona 263 z 377
American History X nie pierwszy raz, nadal świetny.
Frantic , przypomniałam sobie po latach film Polańskiego, cholera...nadal fajny ma klimat.
Psyche30: Miałąm to obejrzeć jakiś czas temu, ale się naczytałam opini że to takie beznadziejne dno że mi się odechciało oglądać :DAle może jednak obejrzeć hmm
Przeczytałam opinie po fakcie, wiele pokrywa się z moją, ja nie polecę tego filmu nikomu jednak.
A przed chwilą obejrzałam Felon - bardzo mi się podobał. Uwielbiam filmy o tematyce więziennej i postacie takie jak John (Val Kilmer) czy też Macocha z Celi 211.
A teraz się zabieram za Stone - fajna obsada - De Niro i Norton

Filmweb ma to do siebie, że jest modny i każdy ma prawo oceniać, a jednak nie każdy potrafi nawet sklasyfikować większości filmów podczas ich oglądania, nie znając wcześniej ich gatunku. Także średnia ocen na takich portalach w ogóle nie powinna być brana pod uwagę, bo najczęściej wysokie noty dostają mało ambitne filmy akcji, gdzie tylko seks, pościgi, strzelaniny i narkotyki. Takie filmy jak Pora umierać Doroty Kędzierzawskiej, czy Baby są jakieś inne, Wszyscy jesteśmy Chrystusami, albo Dzień świra Koterskiego w ogóle większości ludziom wydają się w swojej treści niezrozumiałe. Najlepiej jest obejrzeć coś, co jest pełne nic nie wnoszących do życia głupot. Pojęcie Katharsis w kinie mija się z celem równie często jak wzięcie do rąk ciekawej książki. No ale na szczęście mamy dział Film na fotkowym forum :P
Moon
Jakiś rok temu ściągnąłem go razem z Pandorum (całkiem fajnym filmem), ale coś nie chciało odpalić i przepadł mi w planach. W końcu przeglądając kilka stron tematu wstecz trafiłem na przychylne recenzje.
Faktycznie dobry. W dwóch elementach mocno przypomina mi trzy inne filmy. Motyw ze świrowaniem z Apollo 18 i superinteligentny robot z Robot i Frank. Genialnie wymyślona futurystyczna fabuła. Analogicznie odebrałem silne podobieństwo do motywu nieświadomej niewoli z Matrixa. No ale żeby nie słodzić za dużo dodam, że niesmak zbudził we mnie mało prawdopodobny lot w kapsule na Ziemię, ponieważ w takich warunkach wydobyto by z niej raczej klonową sałatkę. No i brak wyjaśnienia halucynacji głównego bohatera. To tak jakbym wrzucił w moją recenzję jakiś neologizm.
Ogólnie ujdzie 6,5/10
Walka o ogień
Jeśli jest ktoś, kto wierzy w gadającego węża i wrzucił kiedykolwiek darwinizm do kosza, nie polecam. Mnie jednak bardzo się spodobał. Trochę przygodowy, bo obiektyw głównie skierowany jest na trzech pierwotnych: blondyna, rudego i bruneta, który w większości tych zabawnych scen wiedzie prym. Momentami naprawdę zabawny. Film w całości oddaje nasze zachowanie w sytuacjach, w których budzi się w nas instynkt. Mnóstwo scen aż kipi testosteronem. Szukam wersji z lektorem, bo jak dla mnie trochę niezrozumiały ten staropolski.
8,5/10
Moon
Jakiś rok temu ściągnąłem go razem z Pandorum (całkiem fajnym filmem), ale coś nie chciało odpalić i przepadł mi w planach. W końcu przeglądając kilka stron tematu wstecz trafiłem na przychylne recenzje.
Faktycznie dobry. W dwóch elementach mocno przypomina mi trzy inne filmy. Motyw ze świrowaniem z Apollo 18 i superinteligentny robot z Robot i Frank. Genialnie wymyślona futurystyczna fabuła. Analogicznie odebrałem silne podobieństwo do motywu nieświadomej niewoli z Matrixa. No ale żeby nie słodzić za dużo dodam, że niesmak zbudził we mnie mało prawdopodobny lot w kapsule na Ziemię, ponieważ w takich warunkach wydobyto by z niej raczej klonową sałatkę. No i brak wyjaśnienia halucynacji głównego bohatera. To tak jakbym wrzucił w moją recenzję jakiś neologizm.
Ogólnie ujdzie 6,5/10
Walka o ogień
Jeśli jest ktoś, kto wierzy w gadającego węża i wrzucił kiedykolwiek darwinizm do kosza, nie polecam. Mnie jednak bardzo się spodobał. Trochę przygodowy, bo obiektyw głównie skierowany jest na trzech pierwotnych: blondyna, rudego i bruneta, który w większości tych zabawnych scen wiedzie prym. Momentami naprawdę zabawny. Film w całości oddaje nasze zachowanie w sytuacjach, w których budzi się w nas instynkt. Mnóstwo scen aż kipi testosteronem. Szukam wersji z lektorem, bo jak dla mnie trochę niezrozumiały ten staropolski.
8,5/10
JezdzeMalymFiatem: Filmweb ma to do siebie, że jest modny i każdy ma prawo oceniać, a jednak nie każdy potrafi nawet sklasyfikować większości filmów podczas ich oglądania, nie znając wcześniej ich gatunku.
Już wyjaśniam :).
Nie chodziło mi o ocenę ogólną filmu :D. Mam tam profil i wśród znajomych kilka osób, których gusta filmowe są mi bliskie, i to oni więcej niż 5/10 nie dali :D.
I akurat ten portal sobie bardzo chwalę. I już nie chodzi o ranking filmowy, ale o to, że mam straszną sklerozę i często chcę coś obejrzeć, ale zapominam o tym. Tam mogę sobie zaznaczyć. No i szukając kolejnych produkcji do obejrzenia podpatruję co oglądali moi znajomi i tu faktycznie się sugeruję ich oceną :). A ostatnio to nawet tam konkurs wygrałam, więc no

Już chyba była taka sytuacja, że mnie jakiś film poruszył, a Ciebie nie :D. Więc możliwe, że inaczej odbierzesz akurat ten.
Chociaż jesteś matką córki, która za chwilę będzie w wieku głownych bohaterek, może to jakoś na Ciebie zadziała :).
Mną najbardziej wstrząsnęła ta jedna, konkretna scena, zobaczysz będziesz wiedziała o jaką mi chodzi :). Tutaj nie chcę za bardzo spojlerować. Wielu ostatnie 22 minuty(chyba) oceniało, że są mega nudne, no ja byłam rozdygotana, a w sumie nie uważam, żebym była mega wrażliwą osobą. Jak obejrzysz to daj znać co sądzisz o tej produkcji, pomijając oczywiście grę aktorską ( która wbrew opiniom nie była wcale zla) :D.
Co do Stone to zasnęłam na 80 minucie, film dzisiaj pewnie dokończę, ale nie porywa, chociaż może być :).

MaqdaIena: Nie chodziło mi o ocenę ogólną filmu :D. Mam tam profil i wśród znajomych kilka osób, których gusta filmowe są mi bliskie
"Nie jesteś psychologiem, poetą, grafikiem, fotografem, pisarzem, krytykiem filmowym. Po prostu masz dostęp do internetu."
Megan Is Missing
No to obejrzałam ten film, w szoku nie jestem jak Magdalena, nie uważam także aby to był chłam, chociażby z tego względu że ten film niesie jakiś przekaz, a raczej przestrogę dla naiwnych młodych dziewczyn.Tylko czy naprawdę trzeba być młodą i naiwną aby dać się zabić psychopacie?Pewnie nie zawsze. Jak pisałam film może być dobrą przestrogą jeśli chodzi o nawiązywanie znajomości w necie, pokazuje w brutalny ale dobitny sposób że lepiej być ostrożnym.... ale swojej córce bym go nie puściła, może kiedyś...chociaż mógłby podziałać lepiej niż moje paplanie które być może jednym uchem będzie wchodzić w drugim wychodzić, ale kurde...to jednak nie jest film dla młodzieży moim zdaniem, mimo ze mógłby te dzieciaki trochę ukierunkować.
No to obejrzałam ten film, w szoku nie jestem jak Magdalena, nie uważam także aby to był chłam, chociażby z tego względu że ten film niesie jakiś przekaz, a raczej przestrogę dla naiwnych młodych dziewczyn.Tylko czy naprawdę trzeba być młodą i naiwną aby dać się zabić psychopacie?Pewnie nie zawsze. Jak pisałam film może być dobrą przestrogą jeśli chodzi o nawiązywanie znajomości w necie, pokazuje w brutalny ale dobitny sposób że lepiej być ostrożnym.... ale swojej córce bym go nie puściła, może kiedyś...chociaż mógłby podziałać lepiej niż moje paplanie które być może jednym uchem będzie wchodzić w drugim wychodzić, ale kurde...to jednak nie jest film dla młodzieży moim zdaniem, mimo ze mógłby te dzieciaki trochę ukierunkować.
Kaw Wawa- tak bardzo krytykowany film, w sumie prawie identyczny jak Kac Vegas, ale przyjemnie zabawny. Nie jest to komedia jakichś wysokich lotów, ale półtora godziny jakoś zleciało 6/10.
mam czarne skrzydła,muskam nimi stopy aniołów...
Łe tam :P moze nikt nie będzie tego oglądał
Operacja Śwituwielbiam rolę Christiana Bale'a w tym filmie, mimo ujowej sytuacji ma sobie w tyle pogody, mimo ze to dramat to czasem człowiek ma uśmiech pod nosem.
Kolekcjoner (2012) - co za pełen absurdu głupi film, jakiś koleś morduję w sadystyczny sposób ludzi chyba tylko dla samego fanu, wszędzie pełno pułapek, części ciała i durnych pomysłów - akcja w dyskotece ( początek filmu ) toż to kpina , ogólnie strata czasu
chyba że ktoś lubi takie klimaty
chyba że ktoś lubi takie klimaty
...Ignorance is bliss...