Marusha - Deep
lista tematów
Czego słuchasz w tym momencie? strona 447 z 3084
Hehehe, to będzie nieuniknione, also - szybko ludzie przestaną się fascynować "Rosją", przez kulturę mieszkańców ;d.
Niekoniecznie, tereny gór Ałtaj, w okolicach granicy z Mongolią są Buriaci, na wyspach Bajkalskich również, szamanizm w Rosji żyje, podejrzewam, że bardziej "na północ" jest jeszcze wiele ludów szamańskich, o których nie mam pojęcia ;p.
Konto usunięte: Hehehe, to będzie nieuniknione, also - szybko ludzie przestaną się fascynować "Rosją", przez kulturę mieszkańców ;d.
Wiesz, u mnie w mieście już i tak pełno rusków biega i trochę dane nam było poznać "kulturę" mieszkańców : D różnica taka, że nie będą tu siedzieć na czarno.
Konto usunięte: Niekoniecznie, tereny gór Ałtaj, w okolicach granicy z Mongolią są Buriaci, na wyspach Bajkalskich również, szamanizm w Rosji żyje, podejrzewam, że bardziej "na północ" jest jeszcze wiele ludów szamańskich, o których nie mam pojęcia ;p.
Mnie jarają mocno Ajnowie

Blade Loki - Nocny
Konto usunięte: Wiesz, u mnie w mieście już i tak pełno rusków biega i trochę dane nam było poznać "kulturę" mieszkańców : D różnica taka, że nie będą tu siedzieć na czarno.
Oby nie było tak, że zaczną kolonizować, wtedy popij wodą..oczywiście nie generalizuję, ale kultura tych, których stać na wyjazd do Polszy jest zerowa. Nie dość, że będzie pluł i sikał na chodniku, to jeszcze pana zgrywał ;-).
Coś o nich słyszałem, ale właśnie w kontekście Japonii bardziej, niż Rosji. Oni to też animiści jak większość ludów "szamańskich"?
Purgen - zhizn eto tovar.mp3
Konto usunięte: Oby nie było tak, że zaczną kolonizować, wtedy popij wodą..oczywiście nie generalizuję, ale kultura tych, których stać na wyjazd do Polszy jest zerowa. Nie dość, że będzie pluł i sikał na chodniku, to jeszcze pana zgrywał ;-).
Dotychczas żeby dostać kartę pobytu musieli tutaj studiować albo pracować, czuję że teraz będzie samowolka.
Konto usunięte: Coś o nich słyszałem, ale właśnie w kontekście Japonii bardziej, niż Rosji. Oni to też animiści jak większość ludów "szamańskich"?
W sumie bardziej są w stronę Japonii, ale ich język należy do grupy paleoazjatyckiej. Do tej grupy należą też języki ludów Kamczatki i Czukczów, czyli w sumie Syberia.
Oczywiście animizm : D kultywują też niedźwiedzia. Największa pamiątka z tamtych okolic to właśnie drewniany niedźwiedź.
Kult - Nie mamy szans.
Konto usunięte: Dotychczas żeby dostać kartę pobytu musieli tutaj studiować albo pracować, czuję że teraz będzie samowolka.
No właśnie ;-). Ja tam bym wiz nie znosił do końca, można zliberalizować prawo bez szkody dla regionu.
Konto usunięte: W sumie bardziej są w stronę Japonii, ale ich język należy do grupy paleoazjatyckiej. Do tej grupy należą też języki ludów Kamczatki i Czukczów, czyli w sumie Syberia.
Oczywiście animizm : D kultywują też niedźwiedzia. Największa pamiątka z tamtych okolic to właśnie drewniany niedźwiedź.
Rozumieć, jak lubisz ogólnie klimaty syberyjskie, to poczytaj sobie o neolitycznych freskach na głazach narzutowych wzdłuż rzek, często w ich kontekście opisywane są jakieś grupy plemienne, może odnajdziesz praprzodków Ajnów?

W sumie cała Syberia, mająca szamana w grupie wyznaje chyba animizm, oczywiście Ci wyznają, którzy oparli się ZSRR i prawosławiu. Teraz jest odwilż, mają łatwiej - nie są prześladowani, ale szacunku ogólnego nie mają, a powinni mieć.
Energy level low - Inaczej.mp3
Konto usunięte: No właśnie ;-). Ja tam bym wiz nie znosił do końca, można zliberalizować prawo bez szkody dla regionu.
Ja tam nie wnikałam na czym dokładnie polega ta ustawa : D może i jest to jakoś określone.
Konto usunięte: Rozumieć, jak lubisz ogólnie klimaty syberyjskie, to poczytaj sobie o neolitycznych freskach na głazach narzutowych wzdłuż rzek, często w ich kontekście opisywane są jakieś grupy plemienne, może odnajdziesz praprzodków Ajnów? .
W sumie cała Syberia, mająca szamana w grupie wyznaje chyba animizm, oczywiście Ci wyznają, którzy oparli się ZSRR i prawosławiu. Teraz jest odwilż, mają łatwiej - nie są prześladowani, ale szacunku ogólnego nie mają, a powinni mieć.
Dobra.
Ajnowie żyli na wyspach japońskich jeszcze zanim ludy tunguskie zaczęły tam napływać. Wybito ich i wykorzystywano aż do roku 2008, gdy nagle objęto ich jakąś tam ochroną, bo się okazało, że język wymiera. Obecnie tylko kilkanaście osób, posługuje się ajnoskim, ale coś mi się wydaje że i tak jest za późno. Szkoda, bo ich kultura i rzemiosło są niesamowite. Nawet ozdabiali swoje ciała tatuażami.
Konto usunięte: Ja tam nie wnikałam na czym dokładnie polega ta ustawa : D może i jest to jakoś określone.
A ja tam bym wnikał, strach pociągami będzie jeździć

Konto usunięte: Dobra.
Ajnowie żyli na wyspach japońskich jeszcze zanim ludy tunguskie zaczęły tam napływać. Wybito ich i wykorzystywano aż do roku 2008, gdy nagle objęto ich jakąś tam ochroną, bo się okazało, że język wymiera. Obecnie tylko kilkanaście osób, posługuje się ajnoskim, ale coś mi się wydaje że i tak jest za późno. Szkoda, bo ich kultura i rzemiosło są niesamowite. Nawet ozdabiali swoje ciała tatuażami.
Nie interesowałem się nigdy tym ludem, może poczytam :). Najczęściej tak jest, że rząd budzi się z ręką w nocniku, a ta sprawa z tatuażami to już w ogóle - pachnie egzotyką z wysp Oceanu Spokojnego ;o.
Energy Level Low - Scarfuck.mp3
Konto usunięte: Nie interesowałem się nigdy tym ludem, może poczytam :). Najczęściej tak jest, że rząd budzi się z ręką w nocniku, a ta sprawa z tatuażami to już w ogóle - pachnie egzotyką z wysp Oceanu Spokojnego ;o.
Poczytaj, książka jest "Dzieje i wierzenia Ajnów" i "Dzieje i legendy Ajnów" całkiem fajne. Brat Józefa Piłsudskiego badał te ludy i to całkiem dokładnie, bo miał ajnoską żonę : D
Kult - Baranek
Konto usunięte: Poczytaj, książka jest "Dzieje i wierzenia Ajnów" i "Dzieje i legendy Ajnów" całkiem fajne. Brat Józefa Piłsudskiego badał te ludy i to całkiem dokładnie, bo miał ajnoską żonę : D
O fak, nie wiedziałem o takim mezaliansie :D. Poczytam jak gdzieś znajdę na pewno :)
EFAE - Minuta ciszy. mp3
Konto usunięte: O fak, nie wiedziałem o takim mezaliansie :D. Poczytam jak gdzieś znajdę na pewno :)
Nawet dzieci z tego wyszły

Gospel - W małej piwnicy feat Muflon