Konto usunięte: -Jeśli widzi on naszą przeszłość, teraźniejszość i przyszłość to dlaczego nas stworzył?
Czas w Biblii to pojęcie względne. Aby było prościej. Skoro "Szatana" ( Nigdy nie rozumiem dlaczego określa się tego epitetu) namówił do grzechu Ewę pod postacią węża w chwili powstania ludzkości. "Legenda" głosi, że Lucyfer odwrócił się od Boga kiedy miał służyć ludziom. Uważał, że jest na to zbyt doskonały. Został potępiony, jak i anioły go popierające, stały się demonami. Lucyfer odwrócił się od Boga znacznie wcześniej od stworzenia człowieka. Lucyfer uważał, że ludzie to gatunek słaby i jest dla aniołów ujmą, aby dla nich służyć. Wszystko odbyło się znacznie wcześniej przed popełnieniem grzechu, który nazywany jest pierworodnym. Adam i Ewa nie mieli nic wspólnego z usunięciem z Edenu. Takie było ich przeznaczenie.
Konto usunięte: -Jeżeli nie potrafimy zrozumieć wszechświata, boga, nieba, piekła, duszy, świadomości to dlaczego kościół wszystko ustala?
Kościół wszystko upraszcza tak, aby zwykły Kowalski w zarysie zrozumiał intencję kościoła i wiary.
Konto usunięte: -Czy są rzeczy, które kościół robi niepotrzebnie?
Istnienie kościoła jest zbędne. Już sam fakt, że jest zwolniony z podatków jest śmieszny. Naturalnie najczęściej osoby chodzące do kościoła nie wiedzą kompletnie nic o swojej religii. Odklepują znane sobie modlitwy, nie zastanawiając się nad ich sensem.
Nazwijmy zatem Kościół Teatrem Bożego Igrzyska :)
Konto usunięte: -Co sądzisz o swojej wierze lub jej braku?
Nie wierzę. Oczywiście Pismo Święte ma bardzo dużo błędów i nieścisłości. Ale na tym polega Wiara, a nie fakty. Aby właśnie w to wszystko uwierzyć.
Konto usunięte: -Myślisz, że Bóg jest jeden?
Każdy ma własnego Boga. W starożytności mieli ich wielu.. Bóg jest wytworem wyobraźni, może być ich tysiące. Jeżeli coś wymyślisz, daj mi znać
Konto usunięte: -Dlaczego skoro jest jeden to ma trzy postacie? Czy to możliwe?
Na chłopski rozum. Polska to kraj Katolicki. Bóg jest jeden, miał syna ( 2 sztuki) oraz Duch święty. Natchnienie dla Apostołów w głoszeniu Pisma Świętego. Zresztą trudno to wytłumaczyć, Duch Święty to głownie symbolika Pisma Świętego.
Konto usunięte: Kurde, jedno z ważniejszych pytań właśnie "wypadło" mi z głowy
Miałaś pogadankę z Sektą "Jehowi"? Śmierdzi mi to straszną propagandą.
Sam przyznam się, że chciałbym w coś wierzyć. Jednak jestem realistą i bardziej zagłębiając się w religie doszukujesz się masę nieścisłości.
Równie dobrze mogłabyś się zapytać. Skoro do Nieba trafiają wyłącznie osoby wierzące, co się dzieje z innowiercami?
Pytanie na poziomie klasy podstawowej..
Ogólnie Pismo Święte traktuję jak Baśń a wiarę jako wielką propagandę.