Konto usunięte: nie, nic takiego nie mowie :)
No ale tak z tego wyniknęło.
Konto usunięte: a wiesz ze bog jest nie tylko w wiarze katolickiej??
Oczywiście że wiem, przeczytaj moje wcześniejsze posty i zobacz że uwgzlędniałam też inne "wierzenia".
A akurat ta wypowiedź, do której Ty się odniosłaś była o Bogu z religii chrześcijańskiej.
Konto usunięte: nie moge udowodnic ze nie istnieje, ale na tym polega wiara, ze wierzysz mimo, ze nie masz na nic dowodu.
nie probuj na sile udowodnic czegos, czego nie mozesz :)
Nie odpowiedziałas mi na pytanie. Dlaczego Ty nie wierzysz w Boga?
Ja Ci nic nie próbuję udowodnić, przytaczam tylko Twoje słowa :)
Konto usunięte: Starotestamentowy Bóg nie jest ani wszechwiedzący ani wszechmocny, jest bliższy greckim Bogom, mocuje się z ludżmi, przegrywa, jest zazdrosny, bywa zaskoczony.
Mówiłam tutaj o religii chrześcijańskiej, czyli w uwzględnieniem Nowego Testamentu.
Konto usunięte: dlatego użyłem słów typu "bydło" bierzecie się za temat o którym nie macie pojęcia i brak wam nawet minimalnej inteligencji żeby go podejmować.
Bóg niszczy Sodomę i Gomorę za homoseksualizm i poligimię, potem dokonuje ludobójstwa i kasuje 99% żywych istot za pomocą potopu, Bóg pomaga Żydom wyrżnąć Filistynów łącznie z kobietami i dziećmi itd ...Nie chce mi się języka strżepić :-=)
Przeczytaj resztę moich postów.
Opisując Boga jako dobrego i kochającego, nie zapomniałam też wspomnieć o tym, że jest bezwzględny i zły.
Konto usunięte: Nie koleżanko, to co opisałaś to przekonanie że coś istnieje bez dowodów bądż wbrew nim i to się nazywa fanatyzm, jest domeną bezmyślnych i niesamodzielnych i prowadzi do masy złych rzeczy typu krucjaty i dżihad.
Ja to napisałam, ale to nie moje przekonanie.
Taką odpowiedź otrzymujesz, kiedy prowadzisz dyskusję z księdzem/katachetą.
Konto usunięte: A dlaczego zakładasz że omnipotencja równa się omnikontroli?
I znów. Nie JA zakładam. Ja przytaczam tutaj argumenty, opisy Boga, jakie słyszałam od innych ludzi, często teologów.
Konto usunięte: można udowodnić że nie istnieje?
Wiesz że jądro ziemi ma kształt głowy Clintona?
Poważnie.
Nie wierzysz w to? Udowodnij mi, że tak nie jest ;-).
Odbijając piłeczkę w stylu "można/nie można udowodnić" możemy poddawać w wątpliwość każdy wymysł/teorię/hipotezę/bajkę/legendę.
Konto usunięte: Teoria Darwina to tylko, no właśnie - teoria.
Teoria to system pojęć, definicji, aksjomatów i twierdzeń ustalających relacje między tymi pojęciami i aksjomatami,
tworzący spójny system pojęciowy opisujący jakąś wybraną fizyczną lub abstrakcyjną dziedzinę.
A teraz pokaż mi w całym Starym Testamencie i Nowym Testamencie, czy w pismach innej religii, spójność, pokaż mi dowody (oh, a dopiero co o tym wspominałam) że żył sobie Jezus i przywrócił wzrok ślepcowi.
A przy okazji. Czy to było cudowne uzdrowienie? Przecież teraz też się przywraca wzrok, przyszywa ręke etc, etc. Niby Jezus zrobił to mimochodem, na ulicy, tak "raz-dwa". Ale wiadomo, że Biblii mamy nie brać dosłownie, wiec można przyjąć, że owe uzdrowienie trwało kilka godzin/dni. Tak jak 7dni stworzenia powinniśmy interpretować jako tysiące lat.
Więc czy to naprawdę był cud?