Witam,
mam mały problem mianowicie na swojej prezentacji maturalnej (nie odsyłajcie mnie na szkołę bo nie o tym teraz) uznałam Władce Pierścieni za klasykę. Jedna polonista powiedziała, że to jest błąd, że WP nie jest klasyką. Ale dla jednych może być to klasyka a dla innych nie.
Więc pytanie z mojej strony do was: (najlepiej dla tych co interesują się tą tematyką)
Czy Władca Pierścieni jest dla was klasyką fantasty czy nie? Prosiłabym o uzasadnienie :)
Pozdrawiam :)
lista tematów
Tolkien. strona 2 z 2
Informacja wyrwana z kontekstu :>.
Konto usunięte: W niektórych dziedzinach 100 lat to za dużo czasu aby oczekiwać na to że ogłoszą cos klasykiem. Na ten przykład w kinematografii która ma nie wiele ponad 100 lat.
Przecież jasno napisałem, że chodzi o literaturę.
Dlaczego tylko to? Przecież w późniejszym okresie można znaleźć dzieła zawierające elementy fantastyki :>.
jak by się uwzioł to twoja wypowiedź także. Gdyż pytanie yło o klasykę FANTASY nie LITERATURY
to Horacy napisał:) a ja nie muszę się z nim godzić
Konradziq: Dlaczego tylko to? Przecież w późniejszym okresie można znaleźć dzieła zawierające elementy fantastyki :>.
A poszperałem w większości internetowych encyklopedii ( bo wikipedia raczej nie jest solidnym źródłem wiedzy)
I definicja fantasy jest taka, że nawiązuje tylko ona do fantastyki baśni i mitów.
I w niektórych przypadkach są nawet przekierowania i linki do twórczości Tolkiena

Konto usunięte: e tam, śmieję się, że wracasz znowu z innym nickiem
kobieta zmienną jest :]
nie chciałem Cię urazić
A tam odrazu

No uczę się.
Nie, moja nauczycielka nie chciała nic sprawdzać. Przypadkiem ktoś znajomy mi powiedział, że to jest nie na temat a zmienić już nie mogę nic

I zbieram materiały żeby się wybronić przed komisją chociaż na te 30 % bo nie uśmiecha mi się zdawać tego w sierpniu

Konto usunięte: Nie, moja nauczycielka nie chciała nic sprawdzać. Przypadkiem ktoś znajomy mi powiedział, że to jest nie na temat a zmienić już nie mogę nic
I zbieram materiały żeby się wybronić przed komisją chociaż na te 30 % bo nie uśmiecha mi się zdawać tego w sierpniu .
aha
no ale w sumie i tak musisz chyba odpowiadać według klucza

żadna oznaka kreatywności nie jest oceniana

...Ignorance is bliss...
Yy. Dla mnie jedno i to samo ;).
(W końcu, fantasy jest gatunkiem literackim.)
Bazując na tym, fantasy to nie tylko starożytne wierzenia, Homer i współczesność.
Ot, chociażby Beowulf czy Sir Gawain and the Green Knight (fantasy tamtejszych czasów :>).
Tak czy siak, dla mnie Władca pierścieni jest zbyt 'młody' by nazywać go klasykiem.
The end.