W ten poniedziałek, 09.03.2009, o godz. 19:45 kanał Planete rozpoczyna emisję miniserialu (6 odcinków) pt. "Wszystko z papieru", w którym pokaże dzieła mistrzów składania arkuszy (m.in. krzesło, na którym może siedzieć nawet 16 osób).
Origami - sztuka składania papieru, zapoczątkowana w około 700 roku w Chinach, rozwinięta i spopularyzowana w Japonii.
W XX wieku ostatecznie ustalono reguły origami: punktem wyjścia ma być kwadratowa kartka papieru, której nie wolno ciąć, sklejać i dodatkowo ozdabiać. Z której, poprzez zginanie, tworzone są przestrzenne figury.
Origami, chyba przede wszystkim, ćwiczy cierpliwość. Aby złożyć bardziej wymyślne figury, trzeba się sporo napracować.

W dzieciństwie, mój dziadek pokazał mi, jak złożyć prowizorycznego konia. Po paru latach, natknąłem się na stronę origami, na której (ku mojemu zaskoczeniu) widniało logo w kształcie owego konika:

Origami to nie tylko (jak by się mogło wydawać) ciężka i nudna praca. To także zabawa.
Chyba każdy w dzieciństwie składał papierowe samoloty. Albo statek.
Właśnie, kiedyś w książce origami znalazłem świetną bajeczkę dla dzieci. Tu możecie oglądnąć, jak to mniej więcej może wyglądać ;-).
A teraz, weźcie kartkę papieru i pochwalcie się, co potraficie złożyć :>.
A jak nic nie potraficie, to nauczcie się jakiejś najprostszej figury (żuraw, słoń, czy nawet statek). Bo co pokażecie swoim dzieciom?