Hey! Jestem ogromną fanką książek Christophera Paoliniego z serii dziedzictwo (Eragon, Najstarszy, Brisingr) Teraz oczekuję 4 część ( chyba ostatniej :((( ) jednak nie mam pojęcia kiedy mogę spodziewać się jej w księgarniach i pod jakim tytułem. Próbowałam poczytać na stronkach fanów ale tam są same opinie.. Zero informacji.. Pomyślałam, że może tutaj ktoś będzie wiedział :DDD Z góry dziękuje ;D:mrgreen:
:mrgreen:
lista tematów
Eragon !!! Christopher Paolini
Tradycyjny gniot hurtem produkowany przez pisarską miernotę, pastuszek molestowany przez ojca i dwustu braci odkrywa że jest zaginionym synem imperatora galaktyki, żeni się ze smokiem, oswaja ziejącą ogniem księżniczkę i pokonuje obowiązkowego złego czarownika.
A jak chcesz czytać to proponuje poszukać e-booka.
Konto usunięte: Tradycyjny gniot hurtem produkowany przez pisarską miernotę, pastuszek molestowany przez ojca i dwustu braci odkrywa że jest zaginionym synem imperatora galaktyki, żeni się ze smokiem, oswaja ziejącą ogniem księżniczkę i pokonuje obowiązkowego złego czarownika.
Nie bez przyczyny porównywano go do Tolkiena. Twoja opinia mija się z treścią książki! Pozostawię to jednak bez komentarza, ponieważ nie mam zamiaru dyskutować z kimś o książce, której nie czytał ;o
mi sie ksiazka podobala. dwa pierwsze tomy przeczytalem z przyjemnoscia. a film litosciwie przemilcze. ale porownania z Tolkienem to juz ździebko zbyt wiele.
Im/...^(.V.)^...Im/
"when you have noone, noone can hurt you" Katatonia
Zdecydowanie bez przyczyny, czytałem Eragona i taką książkę mógłbym napisać w ciągu paru tygodni, zupełnie bez polotu, wątek żywcem skopiowanyz tysiąca innych tego typu książek a postacie i dialogi infantylne i płytkie, książka miała dobrą reklame ale pozostaje nudnym płytkim gniotem z obowiązkową księżniczką i smokiem.
Tolkien był absolutnym mistrzem któremu jakiś niedopieczony nastoletni pisarzyna nawet do pięt nie dorasta.
Konto usunięte: Twoja opinia mija się z treścią książki! Pozostawię to jednak bez komentarza, ponieważ nie mam zamiaru dyskutować z kimś o książce, której nie czytał ;o
Czytałem czytałem, pastuszek z nogami po kolana w gównie odkrywa smocze jajo zostaje "jeżdzcem smoków" i z dnia na dzien z zawodowego przerzucacza krowiego gówna zamienia się w wojownika pierdzącego kulami ognistymi i machającego mieczem jak Wołodyjowski.
Wszystkie postacie są dwuwymiarowe i istnieją tylko po to żeby ta mierna historyjka jakoś szła do przodu, w tej chwili znam tylko trzech naprawde dobrych.
Tolkien, Tad Williams i Sapkowski przy czym Sapkowski jest o pare stopni niżej od tych dwóch a Tolkien wyrasta ponad wszystkich.
Konto usunięte: Było to przesadą co nie zmienia faktu, że książka swojego czasu budziła zainteresowanie ludzi.
Jak się zesram na wrocławskim rynku i wetknę w moje szczyny tabliczkę z napisem "tu byłem Dekameron" to moje gówno też będzie budziło zainteresowanie ludzi co jeszcze nie znaczy że jest czymś więcej niż gównem na bruku :-=)
Konto usunięte: Tradycyjny gniot hurtem produkowany przez pisarską miernotę, pastuszek molestowany przez ojca i dwustu braci odkrywa że jest zaginionym synem imperatora galaktyki, żeni się ze smokiem, oswaja ziejącą ogniem księżniczkę i pokonuje obowiązkowego złego czarownika. A jak chcesz czytać to proponuje poszukać e-booka.
Napisałam wyłącznie fakty. Gdy Eragon pojawił się często publicznie porównywano go do Tolkiena. Nikt nie napisał, że go przewyższył bo wiadomo, że są to dwie różne sfery.. Tolkien pisał w czasach kiedy ludziom nie łatwo przychodziły takie wizje świata jak też ich przyswajanie sobie. Jednak według krytyków Paolini najbardziej zasłużył na porównywanie do mistrza.
Caliburn69: jak dla mnie nieco zbyt surowa opinia. mila lektura ale Tolkien, Le Guin, czy chocby Norton sa dla mnie niezrownani
Dokładnie :)
Konto usunięte: Napisałam wyłącznie fakty. Gdy Eragon pojawił się często publicznie porównywano go do Tolkiena
Ujmę to brutalnie, bo jeśli jest jakiś analfabeta który w życiu książki do ręki nie wziął i nie ma porównania to nie wie że Eragon to kiepściutkie dziełko, ewentualnie chodziło tu o reklamę.
Konto usunięte: Tolkien pisał w czasach kiedy ludziom nie łatwo przychodziły takie wizje świata jak też ich przyswajanie sobie.
Koleżanko Tolkiem przede wszystkim pisał wspaniale, jest absolutnym mistrzem słowa i stworzył epopeje która dzisiaj jest nazywana anglosaską Iliadią, autor Eragona zwyczajnie nie umie pisać, nie radzi sobie z opisami klimatem czy kreowaniem postaci i został odebrany pozytywnie tylko dlatego że przeciętny poziom dzisiejszego odbiorcy jest żenująco niski.
Jakich krytyków ? Jakiego mistrza ? Czytałaś Le Guin ? Rogera Zelaznego ? Są dziesiątki autorów którzy biją tego gościa na głowę.