"Drabina Jakubowa"
Konto usunięte: Jakub Singer (Tim Robbins) walczy z dręczącymi go koszmarnymi wspomnieniami z wojny w Wietnamie. Z dnia na dzień czuje się coraz gorzej, dookoła siebie widzi demony. Gdy spotyka przyjaciół z batalionu, dowiaduje się, że ci również doświadczają tego samego rodzaju wizji. Wspólnie dochodzą do wniosku, że przyczyna zbiorowej halucynacji tkwi w wydarzeniu, które miało miejsce w Wietnamie w delcie Mekongu. Podejrzewając wojsko o przeprowadzanie tajnych eksperymentów, byli żołnierze postanawiają dochodzić prawdy w sądzie.
Fantastyczny film. ...i zarazem przerażający. Film, który można na różny sposób interpretować - jako ostateczna walka między dobrem a złem o duszę bohatera, bądź coś w rodzaju: zobaczenie całego swojego życia tuż przed śmiercią. Tylko zamiast przeszłości widzisz swoją hipotetyczną przyszłość w celu załatwienia swoich spraw.
Konto usunięte: a mnie się bardzo podobał :)
książki nie czytałam, więc nie mam punktu odniesienia. Bardzo dobrze, że nikt nie starał się wyjaśnić zagadki pokoju, bo mogłoby zepsuć cały efekt, jak w "Mirrors"
tomekkolarz: bardzo dobry :) gorąco polecam czasem dziwny i świetne sny po nim miałem :D
Dobry to może i był, ale bardzo dobry

;)
Konto usunięte: Silent Hill
Fajna scenografia, zwłaszcza alternatywne Silent Hill robi wrażenie.
RexMundi: film może nie zrobiony za dobrze lecz cała sytuacja jak dla mnie budzi strach
Film niby na faktach ale juz kiedyś próbowałem namierzyć owy fakt ..lecz bez skutku
mimo to słowa "na faktach" w horrorach to dla mnie katalizator do bycia przerażonym ;p
Mało zaskakujący, choć momentami trzymający w napięciu. Można zobaczyć. Nie rusza mnie to że na faktach, bo sądzę ze to bzdura. Przed wszystkim można napisać - "inspired by true events", nawet o lądowaniu ufo. ;D
RexMundi: a ile końcówek widziałaś ?
bodajże są 3 ;]
Jedną i to pewnie najsłabszą bo mi się nie podobała i ledwo co pamiętam. ;d
RexMundi: jak oglądałem zwiastun była scena jak Matka ścieli łózko
(wtedy już wiedziałem że tego filmu nie obejrzę na spokojnie ;p )
Jak niewiele trzeba by Cię przestraszyć. ;)
Konto usunięte: Egzorcysta
Że nikt wcześniej o nim nie napisał.

Dla mnie ten film jest wprost genialny- nie potrzeba hektolitrów krwi i tony mięsa wieprzowego żeby ludzie zaczęli się bać, tylko jedna dziewczynka, 2 księży i mały pokój. Wszystko - muzyka, gra aktorów, miejsce w którym akcja się rozgrywa- idealnie się wypełnia tworząc rewelacyjną całość. Poza tym sam temat filmu, opętanie, diabeł, czy jest czy go nie ma, jest jednym z tematów, których ludzi od zawsze nurtował.