RexMundi
Reputacja: -46 | BluzgometrTM: 13
RexMundi
  12 února 2009 (pierwszy post)
HORROR

Widziałeś/aś ostatnio dobry horror ?
Chcesz go polecić innym ?
Szukasz horrorów ?
W tym temacie masz szanse zareklamować film innym
i znaleźć to co straszy pozostałych

ZASADY

- wstawiamy najwyżej dwa filmy z krótkim opisem o czym są
(można dodać własne spostrzeżenia )
- Proszę o nie wypisywaniu listy np. 50 filmów co są kÓl
- Proszę nie "nabijać" niepotrzebnych postów
( piszemy tylko o filmie który polecamy i tylko w takim przypadku można dodać swoje spostrzeżenia do innego filmu zamieszczonego w temacie)

Proszę stosować się do tych zasad lub :ban:

Pozdrawiam
...Ignorance is bliss...
Jakob
Reputacja: -42 | BluzgometrTM: 22
Jakob
  14 února 2009

Omen

Jeden z najlepszych horrorów w historii. Żona senatora Thorna przebywa w szpitalu, gdzie ma się urodzić jej syn. Kilka chwil po narodzinach dzieci zostają jednak zamienione i nieświadomi niczego Thornowie przez wiele lat wychowują nie swoje dziecko. W miarę jak Damien, bo takie imię nosi chłopiec, staje się coraz starszy rodzinę ambasadora zaczynają nękać kolejne nieszczęścia. Wkrótce Thorn odkryje straszną tajemnicę. Jego syn nie żyje, a dziecko, które wychowuje to zapowiedziany w "Apokalipsie" Antychryst.

I ujrzałem Bestię wychodzącą z morza, mającą dziesięć rogów i siedem głów, a na rogach jej dziesięć diademów, a na jej głowach imiona bluźniercze. (...) Kto ma rozum, niech liczbę Bestii przeliczy: liczba to bowiem człowieka. A liczba jego: sześćset sześćdziesiąt sześć.

odwieczna
odwieczna
  15 února 2009
"The girl next door"
(nie mylić z komedią)

Konto usunięte
Konto usunięte: Historia oparta na faktach. Głównym bohaterem jest David, który wspomina to wydarzenie z młodości. Meg Loughlin razem z siostrą, trafiają do domu ich dalekiej ciotki. Początkowo wszystko wydaje się być dobrze. Meg zaprzyjaźnia się Davidem. Cały dramat rozpoczyna się w momencie, gdy ciotka Ruth zaczyna wymierzać siostrom okrutne kary, a Meg zostaje zamknięta w piwnicy.

Jednym słowem coś strasznego. Film oparty na książce, a książka na prawdziwych wydarzeniach.
Są gwałty, bicie, głodzenie, przypalanie i wszystko co może spowodować by nie oglądać go do końca. Nie wiem nawet czy go polecać, czy odradzać. :mrgreen:

RexMundi
RexMundi: jeszcze jak przyśni nam się Freddy bałem się strasznie jako dziecko a i teraz miałbym problem z obejrzeniem

śnił mi się codziennie przez pięć dni od obejrzenia. ;d
małolatem byłam..
teraz już się nie boję! ;d
mężczyźni w dzisiejszych czasach nie są wcale odważni. ;c
shamaramorgan
shamaramorgan
  15 února 2009
tomekkolarz
tomekkolarz: nie do kona \horror ale na pewno jeden z najlepszych filmow grozy jakie powstaly goraco polecam

podpisuję się dwiema rękami :)
RexMundi
RexMundi
  15 února 2009

Posłańcy

Konto usunięte
Konto usunięte: Złowieszcza ciemność najeżdża pozornie pogodne gospodarstwo w Północnej Dakocie. W domu rodziny Salomonów zaczynają dziać się dziwne a za razem straszne rzeczy. Istnieją dowody, które sugerują, że dzieci są wysoce podatne na paranormalne zjawiska. Widzą to czego dorośli nie mogą, wierzą w to, czemu dorośli zaprzeczają

może nie ambitne ale jak dla mnie momentami bardzo straszne

Amityville
Konto usunięte
Konto usunięte: Film oparty na faktach prawdziwych opisanych w książce Jaya Ansona, remake horroru z 1979 roku o nazwie "Amityville Horror". Dodatkowo film był wciąż "odnawiany" kolejnymi wersjami. Ostatnia (przed tą) pochodzi z roku 1997 i nosi nazwę "Amityville - Drzwi do piekła". 13 listopada 1974 r. Amityville stało się miejscem potwornej masakry. Ronaldo DeFeo zamordował swoich rodziców, a także czwórkę rodzeństwa. Do zbrodni przyznał się, ale twierdził, iż namówiły go do tego głosy. Rok później do tego samego domu wprowadza się rodzina Lutzów. Czy jest tam jeszcze klątwa? Klątwa zmarłych? Czy nie będą się mścić za zbrodnie? George i Kathy Lutz wraz z dziećmi przetrwają tam tylko 28 dni...

uwielbiam horrory gdy czytam "oparty na prawdziwych wydarzeniach"
co prawda nie zawsze to jest prawdziwe no ale cóż .. lubię wierzyć w "prawdziwe zło"
:ninja:
...Ignorance is bliss...
Katangowski
Katangowski
  15 února 2009
Wiolonczela

Konto usunięte
Konto usunięte: Utalentowana wiolonczelistka Mi-ju zrezygnowała z kariery i uczy w szkole muzycznej. Czy smsy z pogróżkami otrzymuje od uczennicy, która zarzuciła jej stawianie zaniżonych ocen? Czy to na pewno ona podrzuciła jej zdechłego szczura? Kto próbował ją przejechać samochodem? Szczęśliwe życie rodzinne zamienia się w koszmar, gdy w domu mają miejsce zjawiska nadprzyrodzone...
RexMundi
RexMundi
  15 února 2009

Coś
(Thing)

Konto usunięte
Konto usunięte: Akcja toczy się zimą 1982 r. w odciętej od świata bazie naukowej na Antarktydzie. Śmierć sieje tam Obcy - przybysz z nieznanej planety, którego pojazd rozbił się niegdyś na Ziemi i który właśnie teraz zbudzony został z lodowego snu. Ma on umiejętność nieustannej zmiany kształtów. Ponieważ egzystuje wyłącznie we wnętrzu żywego organizmu próbuje upodobnić się do swego nosiciela. Zaczyna od psa, kończy na człowieku.

Konto usunięte
Konto usunięte: Są gwałty, bicie, głodzenie, przypalanie i wszystko co może spowodować by nie oglądać go do końca. Nie wiem nawet czy go polecać, czy odradzać.

ale że co jest w klimatach Piły i Hostel ? :woot:

Konto usunięte
Konto usunięte: mężczyźni w dzisiejszych czasach nie są wcale odważni. ;c

ja boję sie tylko dwóch rzeczy
- gryzoni i swojej wyobraźni :ninja:

Konto usunięte
Konto usunięte: podpisuję się dwiema rękami :)

RexMundi
RexMundi: Proszę stosować się do tych zasad lub
...Ignorance is bliss...
SladKrwi
SladKrwi
  15 února 2009

nie lubie horrorów. Jedynie co skusiłam sie na "droge bez powrotu"

szeldo
szeldo
  15 února 2009

Dziecko Rosemary:

"Młode małżeństwo wprowadza się do nowego domu w okolicach Central Parku. Szczęśliwa małżonka wkrótce stwierdza, że jest w ciąży, której objawy są jednak niepokojące. Podejrzewa, że została zapłodniona przez Diabła (w postaci własnego męża) oraz że całe jej - pozornie życzliwe - sąsiedzkie otoczenie składa się z przedstawicieli satanistycznej sekty..."

Chyba mój ulubiony horror.
Fantastyczny klimat, świetna muzyka, i co najważniejsze - pozwala na różne interpretacje przedstawianych wydarzeń. Gorąco polecam.

Jakob
Jakob
  15 února 2009

Egzorcyzmy Emily Rose

Tytułowa Emily Rose (Jennifer Carpenter) opuszcza rodzinne miasteczko by podjąć naukę w college'u. Spędzając samotnie wieczór w akademiku doświadcza przerażających halucynacji i traci przytomność. Emily jest gorliwą katoliczką i chce, by odprawiono na niej egzorcyzmy. Wygnania z niej szatana podejmuje się ksiądz z jej parafii, Richard Moore (Tom Wilkinson). Niestety, podczas odprawiania egzorcyzmów Emily umiera. Ksiądz zostaje oskarżony o nieumyślne spowodowanie jej śmierci i postawiony przed sądem. Jego obrony, choć niechętnie, podejmuje się prawniczka Erin Bruner (Laura Linney). Ma za to otrzymać stanowisko

Konto usunięte
Konto usunięte: Dziecko Rosemary:

Zawsze lubiłem Polańskiego
odwieczna
odwieczna
  15 února 2009
"1408"

Konto usunięte
Konto usunięte: Pisarz Mike Enslin jest autorem dwóch książek dotyczących zjawisk paranormalnych. Aby zdobyć materiały do nowej książki, Mike jest zdecydowany zbadać cieszący się złą sławą pokój 1408 w nowojorskim hotelu. Jest on jednak przekonany, że opowieści dotyczące owego pokoju to tylko mit. Dyrektor hotelu Mr. Olin nie podziela podejścia pisarza i ostrzega go o możliwym niebezpieczeństwie. Enslin zamierza udowodnić, że przerażające wydarzenia, które miały tam miejsce w przeszłości to tylko zwykłe zbiegi okoliczności i bajki.

Film jest dobry... do zawiązania akcji. Potem jest mega przeciętny. A końcówka całkowicie bez pomysłu.

Warto, bo się wyróżnia, ale wybitny nie jest.

RexMundi
RexMundi: ja boję sie tylko dwóch rzeczy - gryzoni i swojej wyobraźni

niestety moja też działa na wysokich obrotach i łatwo mnie przestraszyć, ale ja to ja. :mrgreen:

RexMundi
RexMundi: może nie ambitne ale jak dla mnie momentami bardzo straszne

Ze dwie sceny grozy przykuły mą uwagę np. sam początek, poza nimi nie ma w tym filmie praktycznie nic godnego zapamiętania (no może jeszcze na upartego ładna lokacja).
Zlepek wyświechtanych klisz znanych z wielu opowiastek o duchach i co gorsza nastawiony na beznadziejne próby straszenia widza efektem 'boo'.
shamaramorgan
shamaramorgan
  15 února 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Film jest dobry... do zawiązania akcji. Potem jest mega przeciętny. A końcówka całkowicie bez pomysłu. Warto, bo się wyróżnia, ale wybitny nie jest.

a mnie się bardzo podobał :)
książki nie czytałam, więc nie mam punktu odniesienia. Bardzo dobrze, że nikt nie starał się wyjaśnić zagadki pokoju, bo mogłoby zepsuć cały efekt, jak w "Mirrors"

także coś spod pióra S. Kinga :)
Lśnienie

Konto usunięte
Konto usunięte: Jack Torrance (Jack Nicholson) pracuje jako kurator w hotelu Overlook w górach stanu Colorado. Hotel jest zamknięty na zimę i Jack z rodziną są jedynymi mieszkańcami w budynku. Kiedy burze śnieżne blokują rodzinę Torrance'ów w hotelu Danny, syn Jacka, który ma nadprzyrodzone telepatyczne zdolności odkrywa, że hotel jest nawiedzony i duchy powoli doprowadzają jego ojca do obłędu. Kiedy Jack spotyka ducha pana Grady, poprzedniego kuratora hotelu, sytuacja staje się coraz groźniejsza.

wszystko byłoby ok, gdyby nie Shelley Duvall, odtwórczyni roli Wendy. Jej przerażenie wzbudzało we mnie smiech :d
tomekkolarz
Reputacja: -65 | BluzgometrTM: 102
tomekkolarz
  16 února 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: podpisuję się dwiema rękami :)

:mrgreen: świetny no nie :D

Konto usunięte
Konto usunięte: 1408"

bardzo dobry :) gorąco polecam czasem dziwny i świetne sny po nim miałem :D
:zakochany:
demente
demente
  17 února 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Zakochałam się w tym filmie. Daleko mu do typowego horroru ale klimat ma nieziemski. Muzyka opętała mnie wręcz. A postać wampirzycy Eli...smutna, okrutnie smutna. Polecam gorąco :)

Pozwól mi wejść momentami było komiczne. :lol2:
Scena w łóżku. Byłam na przed premierze i cała sala rechotała. :rotfl:

Silent Hill

12-letnia Sharon podczas ataków lunatykowania tworzy przerażające rysunki i wykrzykuje nazwę miasteczka Silent Hill. Jej przybrana matka Rose Da Silva rozpaczliwie poszukuje sposobu na wyleczenia córki z dziwnej choroby, ale żadna terapia nie skutkuje. Jej mąż Christopher chce umieścić dziewczynkę w zakładzie zamkniętym. Wbrew jego woli Rose postanawia zabrać córkę do Silent Hill. Jest przekonana, że dzięki temu znajdzie rozwiązanie problemu.
Kiedy zbliżają sie do miasteczka, na drodze pojawia sie zagadkowa postać, doprowadzając do wypadku. Po odzyskaniu przytomności, Rose stwierdza, że córka zniknęła. Z pomocą policjantki, rozpoczyna poszukiwania.

Najbardziej trzymający w napięciu element filmu to oczywiście dźwięk syreny strażackiej. :mrgreen:
RexMundi
RexMundi
  17 února 2009

Nieznajomi

Konto usunięte
Konto usunięte: Przyprawiający o gęsią skórkę, oparty na autentycznych wydarzeniach thriller o spotkaniu ze złem w czystej postaci. Szampan, świece, płatki róż... Dla Kristen i Jamesa miała to być magiczna noc. Prosto z przyjęcia weselnego swoich przyjaciół pojechali do położonego w pięknym, ustronnym miejscu letniego domu rodziców Jamesa. Kiedy o czwartej nad ranem usłyszeli pukanie do drzwi, a potem absurdalne pytanie: Jest Tamara? nie mieli pojęcia, co ich czeka... Zaciszne pustkowie stało się przekleństwem dla ofiar, a błogosławieństwem dla napastników.

film może nie zrobiony za dobrze lecz cała sytuacja jak dla mnie budzi strach
Film niby na faktach ale juz kiedyś próbowałem namierzyć owy fakt ..lecz bez skutku
mimo to słowa "na faktach" w horrorach to dla mnie katalizator do bycia przerażonym ;p

Konto usunięte
Konto usunięte: A końcówka całkowicie bez pomysłu.

a ile końcówek widziałaś ?
bodajże są 3 ;]

Konto usunięte
Konto usunięte: Ze dwie sceny grozy przykuły mą uwagę np. sam początek, poza nimi nie ma w tym filmie praktycznie nic godnego zapamiętania (no może jeszcze na upartego ładna lokacja). Zlepek wyświechtanych klisz znanych z wielu opowiastek o duchach i co gorsza nastawiony na beznadziejne próby straszenia widza efektem 'boo'.

jak oglądałem zwiastun była scena jak Matka ścieli łózko
(wtedy już wiedziałem że tego filmu nie obejrzę na spokojnie ;p )

Konto usunięte
Konto usunięte: wszystko byłoby ok, gdyby nie Shelley Duvall, odtwórczyni roli Wendy. Jej przerażenie wzbudzało we mnie smiech :d

dzieciak jest straszny

tomekkolarz
tomekkolarz: tomekkolarz

znofu nabijasz :and:
...Ignorance is bliss...
Jakob
Jakob
  17 února 2009

Egzorcysta

Pewnego dnia mała dziewczynka mieszkająca wraz z matką w Geogetown zaczyna się bardzo dziwnie zachowywać. Posiada niezwykłą siłę i może lewitować. Kiedy wiedza lekarska i medycyna zawodzą, matka dziewczynki sprowadza księdza, który odkrywa, że dziewczynka jest opętana przez demony.
Reżyser William Friedkin oraz producent i scenarzysta William Peter Blatty przygotowali nową wersję "Egzorcysty". Włączyli do filmu 11 minut zawierających sceny, których nikt dotąd nie oglądał. Dzięki cyfrowo odnowionemu dźwiękowi i obrazowi "Egzorcysta" wywiera dziś jeszcze większe wrażenie. Widzowie po raz pierwszy mogą zobaczyć scenę, w której lekarze stwierdzają u Regan "rozstrój nerwowy", a także rozbudowaną sekwencję, w której ojciec Merrin przybywa do domu Chris MacNeil, by odprawić egzorcyzmy. Możemy również być świadkami epilogu z udziałem porucznika Kindermana i ojca Dyera, a przede wszystkim niesamowitej sceny, w której nawiedzona Regan zbiega po schodach niczym pająk. Wyróżniony Oscarem 73 za najlepszy scenariusz adaptowany i dźwięk "Egzorcysta" nie przestaje zadziwiać, mimo iż od jego premiery upłynęło ponad ćwierć wieku.
Mam uraz z dzieciństwa przez ten film:)

Konto usunięte
Konto usunięte: Silent Hill

Gry i Film genialne:)

RexMundi
RexMundi: znofu nabijasz

mnie też czasami korci aby coś skomentować
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.