Witam.
Juz od jakiegos czasu poszukuje ksiazek, tekstow zrodlowych na temat Lilith, a dokladniej- Lilith jako zenski odpowiednik Szatana. Niestety, google milczy.
Czy moglby ktos z Was mi cos polecic?
Ewentualnie- czy ktos z Was ma dostep do ksiazki pt "Ustami Ewy"?
Pozdrawiam.
lista tematów
Lilith. strona 2 z 2
wiesz co?Ja skoncentrowałam się na polskiej i amerykańskiej literaturze fantazy - Lilith pojawiła się w jednym z opowiadań Mai Lidii Kossakowskiej - "Zobaczyć czerwien"
Jesli chodzi o inne pozycje bibliograficzne dotyczące postaci Szatana w ogóle to miałam:
Raj Utracony Miltona
powieść Zelaznego Farsa z którą należy sie liczyć
wiersz Micińskiego Lucifer
poemat Lermontowa Demon.Opowieść wschodnia (piękne po prostu!:-)
Zdalam na perfekt, nawet komisja nie wiedziała jakie pytania mi zadać:-)
Aha pamiętam że prace rozpoczynało motto z Biesów Dostojewskiego: Anioł nigdy nie upada, Szatan upada i już się nie podnosi, a człowiek upada i wstaje.
Tezą prezentacji było stwierdzenie, że kreacje demonów w literaturze przypominają postaci ludzkie.
Pozdrawiam:-)
Nie, nie mamy z sobą nic wspólnego.
PoezjaCzarownicy: Jesli chodzi o inne pozycje bibliograficzne dotyczące postaci Szatana w ogóle to miałam:
Raj Utracony Miltona
powieść Zelaznego Farsa z którą należy sie liczyć
wiersz Micińskiego Lucifer
poemat Lermontowa Demon.Opowieść wschodnia (piękne po prostu!:-)
ja planuje pokazac rozbierznosci pomiedzy prezentacjami Szatana, odejsc od schematu.
blibliografia:
biblia,
biblia szatana
raj utracony
siewca wiatru Kossakowskiej
i cos o Lilith.
o tym tez slyszalam, mowisz, ze warto?
Hmm myślę że warto,tylko widzę ze masz juz pozycje Kossakowskiej w bibliografii.
a to ciekawe

Żeby nie wzbudzić kontrowersji na sali egzaminacyjnej skoncentruj się na filozofii:-)
Myśle jeszcze nad "niestandarowymi" kreacjami diabła.
Jak coś wymyślę napisze:-)
Nie, nie mamy z sobą nic wspólnego.
PoezjaCzarownicy: a to ciekawe
Żeby nie wzbudzić kontrowersji na sali egzaminacyjnej skoncentruj się na filozofii:-)
Szatan jest tam przedstawiany jako symbol, wiec obejdzie sie bez jedzenia kotow ;]
Lilith jest bardzo ciekawa postacia, ale ciezko cos na jej temat znalezc. jest jeszcze "Ustami Ewy", ale nigdzie nie moge tej ksiazki dostac.
bylabym wdzieczna.