Hej ;) Znacie może tytuły jakiś fajnych ksiażek, których tematyka poświęcona jest wampirom, albo podobnym stworzeniom? Wakacje się zbliżają i nie mam co czytać...pomóżcie ;)
Książki o wampirach :) strona 1 z 2
Oczywiście Kroniki Wampirów - Anne Rice.
Choć proponuję zacząć od ,,Godziny Czarownic" tomu I i II - oraz ,,Taltos" - gdyż postacie z tych książek powtarzają się w Kronikach - zwłaszcza w ,,Krwawy Kantyk".
Do tego w ,,Posiadłość Blackwood" nie ma wytłumaczone dlaczego Mona Mayfaire leży w szpitalu i jest umierająca - za to jest to wytłumaczone w Godzinach Czarownic i Taltos.
Proponuje serię "Nekroskop" ,Brian Lumley to napisał.Są i wampiry,zmarli wstający z grobów.Pomieszanie wielu gatunków, ale fajnie się czyta
,,Wywiad z wampirem'' Anne RIce, Książki Charlaine Harris (seria true blood-jak ten serial na HBO) a jeżeli mogą być inne siły nadprzyrodzone; duchy, demony to polecam książki Grahama Mastertona :)
Witaj.Ostatnio ukazał się Zmierzch -Stephanie Mayer,Klan nieśmiertelnych -Joanna Ryba,Bram Soker -Drakula,Anne Rice-Wywiad z Wampirem,królowa potępionych,pamiętniki wampirów-L.J.Smith,martwy aż do zmroku-Charline Harris,U martwych w Dallas-Charline Harris,Świat nocy -Lisa Jane Smith.
A ja polecam serię Dom Nocy P.C Cast+ Kirstin Cast. Córka i matka napisały już 6 tomów z tego cyklu i jest naprawdę fajna bo przedstawia wampiry trochę inaczej niż np w Zmierzchu :) Ogólnie polecam stronę www.pozmierzchu.pl Tam jest na prawdę dużo fajnych książek. Ja już przeczytałam całe 3 serie z tej strony i na żadnej się nie zawiodłam a książką pt. "Syrena" jestem po prostu oczarowana ;p
podobne stworzenia raczej.. a na pewno tajemnicze. ;>

2 część tego to

i czekam na trzecią, ale planowana bedzie dopiero pod koniec października nosząca tytuł 'Silence' .(najprawdopodobniej(, bo widziałam projekt innej) z taką okałdką)

hmm..
seria Ever

z tego jest bardzo dużo ksiazek, także jest wybór. ;)
i jeszcze baardzo dużo innych tego typu książek, które niestety zapoczątkował Zmierzch(którego osobiście nie trawię)
Po domu szlaja mi się książka

vampire academy (na ktorej podobno teraz ma powstac film)- jak na razie wyszlo 6 tomow:
Vampire Academy
Frostbite
Shadow Kiss
Blood Promise
Spirit Bound
Last Sacrifice
ksiazki o sookie stackhouse:

jest jedenascie bodajze

Dead Until Dark
Living Dead in Dallas
Club Dead
Dead to the World
Dead as a Doornail
Definitely Dead
All Together Dead
From Dead To Worse
Dead and Gone
Dead in the Family
Dead Reckoning
lol, kupilam tydzien temu i jeszcze nie mialam czasu zabrac sie do czytania :D
Ja polecam "Wiedźmina" - Andrzeja Sapkowskiego. Jest to książka z rodzaju fantasy. Może nie jest o wampirach ale też bardzo ciekawa bynajmniej moim zdaniem.
W skład sagi wchodzą powieści:
Krew elfów
Czas pogardy
Chrzest ognia
Wieża Jaskółki
Pani Jeziora
Kroniki wampirów-Anne Rice(Wywiad z wampirem,Wampir Lestat,Królowa Potępionych,Opowieść o złodzieju ciał,Memnoch diabeł,Wampir Armand,Merrick,Krew i złoto,Posiadłość Blackwood,Krwawy Kantyk)
Nowe powieści o wampirach-Anne Rice(Pandora,Wampir Vittorio)
Pamiętniki wampirów
Czysta Krew
Błękitnokrwiści
Kroniki wampirów są najciekawsze :)