Jako, że właśnie ukończyłam matury (

Pozdrawiam- Karolcik

zalezy co lubisz? osobiscie polecam Ci Dana Browna ;) wszystkie jego ksiazki sa jak dla mnie kapitalne, ale szczegolnie zapadly mi w pamieci dwie: "kod leonarda" i "anioly i demony" ;)
Ogólnie pozycje Mario Puzo.
Alex Kava - Kolekcjoner
Brown Dan Kod Da Vinci, Anioły und demony
Dumas Aleksander - Hrabia Monte Christo
Winegardner Mark - Powrót Ojca Chrzestnego, Zemsta Ojca Chrzestnego.
Hitch"COCK" Alfred
no i Steven King filmy do bani, ale książki wypas...
Zależy co kto lubi...
Z czystym sumieniem mogę polecić "Kompanie Braci" Stephena E. Ambrose'a. Właśnie skończyłem czytać. Zainteresuje nie tylko miłośników historii. Książka w niczym nie ustępuje fajnemu serialowi, jaki nakręcono na jego podstawie. Poza tym polecam wyżej już wymienionego Stephena Kinga. Polecam też stare książki fantastyczne i przygodowe, m.in. H. G. Wellsa (np. "Pierwsi ludzie na księżycu") albo A. C. Doyla (to ten od Sherlocka Holmsa).
Charles Bukowski - "Szmira"! pisana przed śmiercią, w okresie niepoczytalności co sprawia, że jest zabawna i mocno nieogarnięta :)
Jasper Kent - "Dwunastu" i "Trzynaście lat później"
Do tego książki Nicolasa Sparksa (jeśli znasz filmy "I wciąż ją kocham", "Pamiętnik", "Szkoła Uczuć", "List w butelce" i kilka innych) to to są filmy na podstawie jego powieści.
Anne Rice i jej "Kroniki Wampirów"
Książki Cobena, Kinga i Browna
"GONE. Zniknęli" Micheal Grant - genialna powieść, kolejne części jeszcze lepsze.
W zależności od tego w jakich typach książek gustujesz :P Polecam książkę :
,, Kwiat pustyni " Dirie Waris
Książka poruszająca, opowiadająca historie opartą na faktach :)