Nie chodzi mi o chińczyka, czy dojdź do domku nad rzeczkę czy też RPG na kompie.
Tylko kultowe retro gry.
Ostatnio miałem okazję zagrać w planszówkę Zombies!!!, ciekawa gra na parę godzin przy browarku. W skrócie chodzi o to że znajdujemy się w mieście pełnym zombie, wygrywa ten kto pierwszy dotrze do lądowiska dla helikopterów. Istnieje również zasada kto zabije 25 zombiaków ( Ale psuje to atmosferę gry).
D&D w samo w sobie ma respekt, każdy kto raz wcielił się w wojownika, maga, czy wiele innych postaci pozostawał wiele lat. Kilka podręczników oraz dodatków, klimat lepszy niż na kompie i co najważniejsze budowało wyobraźnie. Lecz moja przygoda szybko się skończyła, zajarani Mad Maxem oraz pierwszą odsłoną gry Fallout zakupiliśmy Neuroshimę klimat zniszczonego świata po wojnie atomowej.
Wróćmy do gier planszowych, i tytułu który każdy zna i pewnie każdy grał.
Monopol ekonomiczna gra planszowa, której nie liczy się ilość wyrzucanych oczek a trafne kupna posiadłości. Nigdy nie grałem w oryginalny monopol, w domu posiadam polską grę "Fortuna" na tych samych zasadach. Tylko walutą są dukaty, i posiada dwa rodzaje kart "los" i "szczęście". W Polsce też był też dostępny "eurobiznes",
Teraz coś o kartach, który w gimnazjum pochłaniały mi całe kieszonkowe a za które dwa lata temu kupiłem laptopa ( Opłacało się zbierać). Magic the gathering, popularne zwane "medzikami". MGT
Graliście jakieś gry wymienione?
Może dalej grywacie?
Znacie inne kultowe retro gry?
lista tematów
Gry planszowe/RPG strona 1 z 2
1 na pewno nie:) po 10 juz inaczej sie mowi:)
monopol tylko, znam uwielbiam gram, raz czy dwa nawet sam ze soba:D ale to mozna do rana siedziec:) jeszcze jak sie oszukuje^^
probowalem kiedys w warhamerra pograc za malolata ale za malo czasu i checi zeby sie nauczyc czy polubic:)
10 piw to cykl wielogodzinny, chyba że ktoś ma nie równo pod sufitem i chce zniszczyć żołądek i się nawalić to pije na raz.
Konto usunięte: robowalem kiedys w warhamerra pograc za malolata ale za malo czasu i checi zeby sie nauczyc czy polubic:)
Figurki nigdy mnie nie kręciły, po za tym za drogi biznes wtedy to było.
a to prawda:) pamietam czyms ala bazarku ludzie grali kolo sklepu z tym i jakies monstrualne pieniadze chcieli za figurki:)
Konto usunięte: 10 piw to cykl wielogodzinny, chyba że ktoś ma nie równo pod sufitem i chce zniszczyć żołądek i się nawalić to pije na raz.
wielogodzinny to moze nie:) 10 piw to spokojnie w 3h wypijesz
Konto usunięte: a to prawda:) pamietam czyms ala bazarku ludzie grali kolo sklepu z tym i jakies monstrualne pieniadze chcieli za figurki:)
Fakt, lecz spryciarze sprowadzali z Czech (sklep był w Ostravie) metalowe formy w której się odlewało gips. I sprzedawana niemalowane, chyba że ktoś zamówił za dodatkową opłatą.
Jeśli spolszczona to trzecia.
Konto usunięte: Teraz tak.
Trudno dostać.
Ale mam w domu trzy pudełka.
Lecz nie moje - mojego partnera.
Samą podręcznikową Mysterę widziałem za około 400 zł.
Dobry zysk, jak dla kogoś kto zakończył tą przygodę.
Ps do Ciebie: Neuroshime hex! odnalazłem w trybie online, zagrałem partię i zauważyłem że gra przez neta to gówno. Nic nie daje takiej interakcji jak gra w realu.
Konto usunięte: Samą podręcznikową Mysterę widziałem za około 400 zł.
Dobry zysk, jak dla kogoś kto zakończył tą przygodę.
Tutaj są trzy plansze ,ale z tego co mi mój partner mówił to brakuje mu jednej części 'Labirynt magów' .
Gra bardzo wciągająca.
Zwłaszcza jak gra się na wszystkich planszach. ;)
Ale pochłania masę czasu. Graliśmy ze znajomymi od 19 do 4 nad ranem .

Jeżeli chodzi o zysk to mój partner ma peeeełnoooo podręczników do RPG - również majątek na nie wydał .
Najbardziej mi się podobają kostki do RPG ma ich całe wielkie pudło - a kostki są różnego kształtu i różnej maści.
Konto usunięte: Ps do Ciebie: Neuroshime hex! odnalazłem w trybie online, zagrałem partię i zauważyłem że gra przez neta to gówno. Nic nie daje takiej interakcji jak gra w realu.
Neuroshime grałam tylko planszówkę.
Również własność mojego partnera - tak mi się ta gra spodobała ,że ciągle wygrywałam - nawet z nim.

Chociaż najlepiej gra się w 3 albo 4.