Sorbi
Sorbi
  1 dubna 2010 (pierwszy post)

Właśnie miałem okazje zobaczyć materiał na temat projektu nowej ustawy w Belgii, która zabroni zasłaniania twarzy pod groźbą kary grzywny lub też nawet tygodniowego więzienia.

Jak miałem okazje się przekonać, co kraj to obyczaj i co wieś to zwyczaj, dlatego wiem, ze nie wszystkie kobiety twarze zasłaniają. Rząd powołuje się na prawo człowieka twierdząc, że kobiety do zakrywania twarzy są zmuszane.

Miałem to dać na hyde, ale bardziej zależy mi na opiniach rzeczowych, dlatego temat pojawił się na forum kultury, a religia wchodzi też w skład kultury.

RexMundi
Reputacja: -46 | BluzgometrTM: 13
RexMundi
  1 dubna 2010

uważam że niektóre tradycje i obyczaje powinno się pielęgnować dzięki temu świat jest piękny i różny, ale tez uważam że nie koniecznie trzeba sie z tym obnosić wszędzie :)
w swoich krajach niech noszą - to cześć kultury, w innych nie powinno tego być na zasadzie jesteś gościem uszanuj gospodarza :D

...Ignorance is bliss...
x00
x00
  4 dubna 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Rząd powołuje się na prawo człowieka twierdząc, że kobiety do zakrywania twarzy są zmuszane.

A sam zmusza ich do NIE zakrywania. Moim zdaniem rząd Belgii ma dobre intencje, ale źle się do tej sprawy zabiera. Zapewnianie bezpieczeństwa, wolności i nietykalności - jak najbardziej tak. Ale chusty są częścią kultury islamu, a mniejszości narodowe mają prawo do kultury nawet u 'gospodarza'.
folkemon
folkemon
  9 dubna 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Miałem to dać na hyde, ale bardziej zależy mi na opiniach rzeczowych, dlatego temat pojawił się na forum kultury, a religia wchodzi też w skład kultury.

i w ten sposób nie masz opinii prawie wcale :>

a co do tematu to dobrze, że zabronili. Islam to jedyna rzecz jakiej nie lubię, nie chcę muzułmanów w Polsce. Dzisiejszy islam jest cały czas na poziomie porównywalnym do chrześcijaństwa w czasach świętej inkwizycji.

Konto usunięte
Konto usunięte: a mniejszości narodowe mają prawo do kultury nawet u 'gospodarza'.

Islam to nie tylko kultura, to kompletny ustrój. Religia, prawo. Prawo sprzeczne z tym co stworzyła cywilizacja europejska. Tak więc nie można pozwalać na szerzenie islamu w Europie, bo może to doprowadzić do islamizacji państw europejskich.
Sorbi
Sorbi
  14 dubna 2010

Osobiście prędzej dam wiarę w to, ze to raczej zabieg mający na celu próbę ograniczenia potencjalnego zagrożenia terrorystycznego. Już nie raz stroje żeńskiej części mniejszości islamskich były przykrywką dla ukrywania bomb, a także i Panowie się pod nimi kryli. Brak chusty pozwala na bardziej skuteczne działanie systemów monitoringu, za czym idzie szansa o zatrzymywanie osób podejrzanych o terroryzm. W wypadku zasłoniętej twarzy jest to naprawdę utrudnione.

Fakt ale nawet te kilka opinii wyrażonych przez was jest dla mnie ważniejsze niż 100 postów pod tematem nie mających nic wspólnego z nim.

soulseeker1986
soulseeker1986
  16 dubna 2010

Według mnie to jest tak samo jak z zakazem noszenia kryżyka w krajach muzułmańskich,tak jak ktoś wspomniał,ubiór tych kobiet jest częścią tej religii i nie powinno być zakazane

Sorbi
Sorbi
  17 dubna 2010

Ok ale będąc u kogoś gościem, to raczej trzeba się dostosować do widzimisię gospodarza

finalityy
finalityy
  17 dubna 2010
finalityy
finalityy
  17 dubna 2010

Sorbinishi
Sorbinishi
  30 dubna 2010

Stało się. Parlament przyjął ponoć jednogłośnie zakaz noszenia chust przez kobiety pochodzące z mniejszości.

Za złamanie zakazu ma grozić 15-25 euro grzywny, albo pozbawieniu wolności do 7 dni.

Oczywiście za złamanie zakazu rozumiemy zasłonięcie lub przysłonięcie twarzy, tak aby utrudnić identyfikacje.

aberacja
aberacja
  30 dubna 2010

Dla mnie bezsensowne, motocyklista moze, majacy maske karnawalowa moze miec zaslonieta twarz, a muzulmanin nie, a co szkodzi muzulmaninowi sie przebrac za motocykliste i miec na sobie iles kg ladunku wybuchowego? Przeciez muzulmanina z zaslonieta twarza tez mozna poprosic o jej odsloniecie.

Sorbinishi
Sorbinishi
  1 května 2010

motocyklista nie porusza się w kasku i kominiarce po obiektach użyteczności publicznej. Tak samo jak karnawał nie trwa cały rok:)

aberacja
aberacja
  2 května 2010

Tylko, ze ta ustawa nie odnosi sie wylacznie do budynkow :)

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.