Elo, to znowu ja;)
Piszę bo jestem ciekaw co sądzicie o wprowadzaniu do kin filmów przepowiadających koniec świata?!
Przedwczesna prognoza??
Przecież nikt nie zna czasu ani godziny! A tu nagle koniec kalendarza majów = koniec świata.
Świadkowie jehowi w samym 20 Wieku mieli w cholerę końców, nawet nostradamus przepowiadał i kicha.
Żeby nie było że się ludzie przestraszą i będą samobójstwa bo już takie historie słyszałem po Matriksie!
Pozdro
lista tematów
2012 End of world! strona 2 z 3
Konto usunięte: jestem zwolennikiem teorii że w 2012 dojdzie jedynie do jakiejś zmiany cywilizacyjnej. to będzie coś wielkiego i ważnego. coś większego niż wszystkie wojny. początek nowej ery. i tyle
możesz rozwinąć ?
dlaczego akurat w 2012 ?
jaka to zmiana cywilizacyjna ? (przecież cały czas jesteśmy świadkami zmiany cywilizacyjnej, tylko będzie ona widoczna z perspektywy kilkudziesięciu lat)
na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski ? jakie ku temu są przesłanki ?
majowie wierzą że świat dzieli się na coś w rodzaju epok. każda czymś tam się różni. teraz żyjemy w świecie IV. jaka zmiana cywilizacyjna? a tego nie wiem. może wyrżniemy połowę świata, może znajdziemy życie w kosmosie, albo znajdziemy sposób na nieśmiertelność. nie wiem, ale wiem że nie będzie końca świata jako armagedonu.
Konto usunięte: majowie wierzą że świat dzieli się na coś w rodzaju epok. każda czymś tam się różni. teraz żyjemy w świecie IV
ale czy Majowie wiedzieli jaką wiedzą naukową będziemy dysponować ? raczej nie..ja wolę wyciągać wnioski na podstawie faktów i doświadczenia ..konkretnej wiedzy naukowej..owszem, wiedza majów na tamte czasy była wielka..ale czy na podstawie tamtej wiedzy możemy prorokować o przyszłym świecie? wątpie.. aczkolwiek szanuję Twoje zdanie
chodzi mi konkretnie o datę 2012 .. dlaczego akurat tę datę Majowie przyjęli ... troche ostra granica ... co innego okres 50-100 lat ...
a co im sie stanie?
bedzie troche chlodniej przez jakis czas i kompas bedzie w dol wskazywac zamiast w gore?

poczatek ery głupoty patrzac po dokonaniach coraz to mlodszych pokolen
zmiana waluty?
Konto usunięte: jaka zmiana cywilizacyjna? a tego nie wiem. może wyrżniemy połowę świata, może znajdziemy życie w kosmosie, albo znajdziemy sposób na nieśmiertelność.
to dywagacje tego samego polotu co kontynenty wywracajace sie na druga strone i ziemia krecaca sie z polnocy na polodnie

majowie moj drogi tak jakby na toi nie patrzec z deka nie istnieja w koncu bogobojni i milujacy blizniego mnisi wymordowali jakies 99% z nich swojego czasu

na podstawie czego okreslasz jej wielkosc?
bo rozrozniali dni tygodnia?
wiedzy pozwalajacej im na zaadoptowanie sie w erze zelaza jakos nie posiedli a za skomplikowana nie byla jak widac po europie
bo na tyle im wystarczylo cykli astralnych

na podstawie książek historycznych, lekcji historii i faktów historycznych....

chodziło mi o połączenie teorii Majów o końcu świata z teorią o zmianie cywilizacyjnej

to majowie pisali ksiazki? :d
taaa juz widze cywilizacje majow na lekcjach historii

nie wiem jak na studiach ale w kazdym nizszym cyklu nauczania poziom nauki historii wlasnego kraju jest delikatnie mowiac nedzny a co dopiero ameryka polodniowa...
Konto usunięte: chodziło mi o połączenie teorii Majów o końcu świata z teorią o zmianie cywilizacyjnej
a czemu mialo by sie cos zmienic?
bo mordujacym dzieci na ołtarzach pierzastego węża wiesniakom skonczyla sie koncepcja na kalendarz?

proste, w Wordzie 2007 .. :D czemu mieliby nie pisać ? to oni nie mieli wtedy netu i fotki.pl ?
Konto usunięte: taaa juz widze cywilizacje majow na lekcjach historii
nie wiem jak na studiach ale w kazdym nizszym cyklu nauczania poziom nauki historii wlasnego kraju jest delikatnie mowiac nedzny a co dopiero ameryka polodniowa...
eeee może Ty miałeś słabo opisane to na lekcji historii.. ale nie uogólniaj, bo uogólnianie to najlepsze jest dla prostactwa..
ja miałem bardzo dobrego nauczyciela od historii, ponadto zawsze można zaglądać do książek i zgłębić daną cześć historii gdy się nią interesuje,a je za mało powiedziane na lekcjach ... chyba logiczne ..
mnie się nie pytaj, nie ja wysnuwałem tę teorię..odsyłam Cię do autora tej teorii...
Konto usunięte: bo mordujacym dzieci na ołtarzach pierzastego węża wiesniakom skonczyla sie koncepcja na kalendarz?
póki ta teoria nie zostanie sfalsyfikowana to, na potrzeby tego forum, można przyjąć że tak...
bo tam kończy się ich kalendarz. no może po prostu nie chciało im się robić większego kalendarza.. xD
Obecnie Majowie, w szerokim znaczeniu tej nazwy, stanowią w krajach zamieszkania przede wszystkim ludność wiejską, zajmującą się rolnictwem, hodowlą i rzemiosłem, które - zwł. tkactwo i garncarstwo - jest ważną częścią lokalnych przemysłów turystycznych; mówią ponad 20 językami i dialektami, większość posługuje się też językiem hiszpańskim; ich liczbę szacuje się na ok. 2 mln
źródło wikipedia
ja wiem ze fotka jest stara jak cholera ale chyba nie az tak :d
tak
ty z pewnoscia poznales dobrze temat kultury majow a w szczegolnosci ich tajemnej umiejetnosci przewidywania przyszlosci w koncu to fakt i w kazdej normalnej szkole o tym mowia

a on poswiecil caly czas ramowy jaki ma na historie od egiptu po walese na temat wymarlych kultur ameryki polodniowej :)
bo i po co? i tak skombinowali go na tysiac lat na przod :d
tez mi zrodlo...
Konto usunięte: tak
ty z pewnoscia poznales dobrze temat kultury majow a w szczegolnosci ich tajemnej umiejetnosci przewidywania przyszlosci w koncu to fakt i w kazdej normalnej szkole o tym mowia
Konto usunięte: a on poswiecil caly czas ramowy jaki ma na historie od egiptu po walese na temat wymarlych kultur ameryki polodniowej :)
przeczytaj ponownie mój poprzedni wpis... jeżeli nic nie da to przeczytaj jeszcze raz..i jeszcze raz ...do końca przeczytaj ...
Konto usunięte: przeczytaj ponownie mój poprzedni wpis... jeżeli nic nie da to przeczytaj jeszcze raz..i jeszcze raz ...do końca przeczytaj ...
chocbym go czytal i 40 razy nadal mi wyjdzie ze bzdory pleciesz
program nauczania w szkolach od podstawowej do sredniej przewiduje na ameryke polodniowa tyle ze byli tam konkwistatorzy czy jak to sie pisalo no i ze ktos tam ja odkryl :D
bzdury to Ty piszesz .. a wiesz dlaczego ? a dlatego, że NIGDY nie widziałeś jaki miałem program nauczania odnośnie przedmiotu historia .. nie wiesz także cy pogłebiałem daną wiedzę czy nie .. stąd nie masz naukowych podstaw do wyciągania takich wniosków odnośnie mojej osoby jakie wyciągasz .. jednym słowem naukowo Twojej wywodu są do śmietnika ..mówiąc Twoim językiem..pleciesz głupoty ..
z mojej strony koniec tematu,bo idziesz w zaparte nie uznając żadnych logicznych argumentów ...
Konto usunięte: z mojej strony koniec tematu,bo idziesz w zaparte nie uznając żadnych logicznych argumentów ...
buahahahhahahahaahahah

jeden logiczny argument mi pokaz na to ze w szkolach omawia sie dokladnie temat majow majac 20tyś lat do przerobienia przez 4 lata po 2 godziny tygodniowo i przez 8 miesiecy w roku :]
albo na to ze majowie potrafili przyszlosc przewidywac :)
prawda jest taka ze boli cie iz ktos smie nie przyznac ci racji i nie poklonic sie przed sila twoich zekomych argumentow bedacych w zeczywistosci marnej jakosci popluczynami formuowanymi w sposob w ktory z zalozenia nie bedzie mozna udowodnic tak ich prawdziwosci jak i falszu :)