Po obejrzeniu ''Cienkiej, czerwonej linii'' jakoś mnie naszło na ten temat ;d
1) Czy lubicie filmy wojenne? / Dlaczego?
2) Dotyczące jakich czasów? Poza tym, że wojennych ;]
3) Wasze ulubione? Ja polecam ''Wróg u bram''.
lista tematów
Filmy wojenne strona 3 z 5
Konto usunięte: Nie koniecznie Np w filmie ,,Mój Nikifor" w główną rolę wcieliła się śp. Krystyna Feldman mimo że definitywnie była to rola męska. Mimo wszystko nadrobiła to grą aktorską i talentem.
Mam na myśli, że gra aktorska zależna jest od aktora, chociaż fakt, nawet znakomity aktor może dać plamę.
Widocznie jest to poważny argument i powtórzeniem chce podkreślić punkt kulminacyjny wypowiedzi.
Nie, nie chodzi mi o te sceny -.-
A co do filmów wojennych. Jakiś czas temu oglądałem film "Stop Loss". Nieco schematyczny, opowiada o losie amerykańskich żołnierzy. Fajnie ukazuje psychikę walczących o kraj.
Polecam.
Jeżeli w filmie występuje Affleck i Harnett to nic dziwnego, że dziewczyna ogląda film.. A jeszcze do tego wątki miłosne..
Po prostu lubię ambitne filmy, a nic z serii komedie romantyczne z hepi endem ;]
tomekkolarz: pearl harbour to historia miłosna na tle realiów wojennych to się nie liczy. tu nie ma twardzieli karabinów flaków itd
Nie musi się krew lać, by film był dobry ;]
A jednak! xD
Uwielbiam. Z uwagi na zainteresowanie historią.
II wojna światowa, z naciskiem na front zachodni. Wietnam mniej, podobnie jak czasy starożytne.
Dużo tego będzie :) (kolejność przypadkowa)
"Kompania braci" (ni to serial, ni to film)
"Szeregowiec Ryan"
"Najdłuższy dzień"
"O jeden most za daleko"
"Pluton"
"Czas apokalipsy" (aż dziwne, że nikt nie wspomniał o tym arcydziele)
"Kanał"
"Cienka czerwona linia"
"Full metal jacket"
"Stalingrad"
"Wojna zimowa" (mało niestety znana, a szkoda ! Wielka szkoda ! )
"9 kompania"
"Chwała"
"Na Zachodzie bez zmian"
"Good Morning, Vietnam"
"Krzyżacy"

"Rzym" (to już serial, ale genialny)
I jeszcze kilka by się zapewne znalazło (zwłaszcza wielkie produkcje amerykańskie z lat 50,60 dotyczących czasów starożytnych), ale każdy z w/w filmów można obejrzeć więcej niż jeden raz, a nigdy się człowiek nie znudzi :)
Konto usunięte: 1) Czy lubicie filmy wojenne? / Dlaczego?
2) Dotyczące jakich czasów? Poza tym, że wojennych ;]
3) Wasze ulubione? Ja polecam ''Wróg u bram''.
1. lubie, ale te ktore przedstawiają prawdę. Bo chciałbym zobaczyć to "piekło wojny"
2. II Wojna światowa i starożytność
3. El Alamein: na linii ognia
Fabryka zła
Cienka czerwona linia
Upadek
300
Ostatni legion