RexMundi
Reputacja: -46 | BluzgometrTM: 13
RexMundi
  12 února 2009 (pierwszy post)
POZOSTAŁE FILMY
(tytuł roboczy)

Widziałeś/aś ostatnio dobry film ?
Chcesz go polecić innym ?
Szukasz ciekawych filmów ?
(wojenne, dramaty, psychologiczne, sensacyjne, przygodowe , fantasy itd. )
W tym temacie masz szanse zareklamować film innym
i znaleźć to co zainteresowało pozostałych

ZASADY

- wstawiamy najwyżej dwa filmy z krótkim opisem o czym są
(można dodać własne spostrzeżenia )
- Proszę o nie wypisywaniu listy np. 50 filmów co są kÓl
- Proszę nie "nabijać" niepotrzebnych postów
( piszemy tylko o filmie który polecamy i tylko w takim przypadku można dodać swoje spostrzeżenia do innego filmu zamieszczonego w temacie)

Proszę stosować się do tych zasad lub :ban:

Pozdrawiam
...Ignorance is bliss...
odwieczna
odwieczna
  18 února 2009
"Zakochany bez pamięci"

Konto usunięte
Konto usunięte: W klinice doktora Mierzwiaka (Tom Wilkinson) można poddać się zabiegowi usunięcia niepożądanych wspomnień byłej miłości. Z takiej usługi korzysta Clementine (Kate Winslet) pozbywając się z pamięci obrazu Joela (Jim Carrey). Joel nie mogąc zapomnieć o ukochanej, decyduje sie na podobny krok. Niestety wraz z smutnymi wspomnieniami końca związku, musi usunąć z umysł najpiękniejsze chwile swojego życia

Jak przeczytałam w gazecie kto gra, to pomyślałam ,ze to będzie kolejna głupkowata komedia, ale po obejrzeniu byłam mile zaskoczona.
Film niezwykły i jeszcze ta muzyka.

RexMundi
RexMundi: obejrzałem wczoraj Słonia cóż.. film dla wytrwałych ale końcówka warta cierpliwości

Fakt. Niektórych mogą denerwować dluuuugie ujęcia i braku muzyki. :mrgreen:
Mi i tak się podobał. Urzekł mnie sposób realizacji, przedstawienie tej samej sytuacji z punktu widzenia kilku różnych osób. Pokazuje to moim zdaniem, jak bardzo ludzie mogą być dla siebie obcy.
"Słoń" jest inny i jak dla mnie ma dużo mocniejszy artystyczny przekaz. Poza tym dzięki ograniczeniu tych środków odbioru pozwala widzowi bardziej ustosunkować się do poruszanego tematu i wyrobić własne zdanie. ;)
Nie powiesz, że to była strata czasu? ;d

Konto usunięte
Konto usunięte: i do teraz nie wiem kim dokładnie był Teddy -.-'

Sama też się w tym pogubiłam. ;d
Może ktoś chętny by wyjaśnić!? ;)
PoezjaCzarownicy
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 1
PoezjaCzarownicy
  18 února 2009

Dodam coś od siebie....

Konto usunięte
Konto usunięte: Jim Jarmusch - legenda kina, reżyser, którego styl jest rozpoznawalny właściwie od pierwszej minuty filmu. Proste, statyczne ujęcia, lakoniczne dialogi, akcja filmu rozwijająca się powoli, bez nagłych zwrotów. Siła filmów Jima Jarmuscha tkwi nie w efektowności obrazu, ale w subtelnym humorze, zgrabnie zbudowanych poszczególnych scenach, w psychologii dzieła. „Kawa i papierosy” to film, który miał swój początek w etiudzie filmowej nakręconej jeszcze w 1986 roku. Z biegiem czasu obraz, składający się w sumie z 11 etiud, przybrał kształt filmu, którego motywem przewodnim są tytułowe kawa i papierosy. Bohaterowie spotykają się nad filiżanką kawy (w niektórych przypadkach herbaty), z papierosem w ręku.

Nie musze chyba mówić nic więcej;]

Nie, nie mamy z sobą nic wspólnego.

shamaramorgan
shamaramorgan
  18 února 2009
requiem dla snu

Po prostu film o uzaleznieniach. Nie tylko od narkotyków.
Ukazuje krótką historię upadku człowieka.
Ciekawe ujęcia.
Krystian
Reputacja: 2 | BluzgometrTM: 9
Krystian
  18 února 2009

Film na którym się wychowałem
oglądając go conajmniej 2 razy dziennie :zakochany:
do tej pory mam gdzieś VHS :mrgreen:

Człowiek Demolka / Demolition Man
(1993)

Konto usunięte
Konto usunięte: John Spartan (Sylvester Stallone), ugania się za psychopatycznym blondynem Simonem Phoenix'em (Wesley Snipes), który porywa autobus z ludźmi i ich zabija. O śmierć zakładników oskarżają John'a Spartana i obu zamrażają... chcąc poddać ich resocjalizacji. W 2032 roku w trakcie przesłuchania ucieka z więzienia Phoenix a w ślad za nim przywrócony do życia (odmrożony) Spartan. Dotychczas spokojne i ciche miasto oraz społeczność w nim zamieszkująca przeżywa koszmar patrząc na uganiających się za sobą i powoli demolujących wszystko osiłków...
RexMundi
RexMundi
  18 února 2009
tak coś dla odmiany

Hercules
Konto usunięte
Konto usunięte: Film nawiązujący do starogreckiego mitu. Bóg Zeus i jego małżonka Hera świętują narodziny swojego syna. Na przyjęcie przybywa także bóg podziemia, który chciałby przejąć władzę nad światem. Od wróżek dowiaduje się, że jego plany mogą zostać pokrzyżowane przez nowo narodzonego syna.

jedna z najlepszych produkcji Disneya i jeden z najlepszych dubbingów + świetna muzyka (z gatunku bajkowego)

Niewidzialny
(Den Osynlinge)

Konto usunięte
Konto usunięte: Nicklas, zwyczajny nastolatek w ostatniej klasie licem, zostaje pewnego dnia dotkliwie pobity przez szkolnego chuligana. Chłopak traci przytomność i budzi się następnego dnia. Kiedy wraca do szkoły nikt zdaje się go nie zauważać, a wszelkie próby zwrócenia na siebie uwagi kończą się niepowodzeniem. Chłopak zdaje sobie sprawę z tego, że wrócił jako duch i że może tylko stać z boku i obserwować wydarzenia, jakie mają miejsce po jego śmierci.

co prawda nie widziałem ale jest to pierwowzór anglojęzycznej wersji Niewidzialnego
(który podobał mi się ) a sugerując się komentarzami - pierwowzór jest o niebo lepszy

Konto usunięte
Konto usunięte: dluuuugie ujęcia

"10 min" obserwowanie jak ktoś śpi :ninja:

Konto usunięte
Konto usunięte: Urzekł mnie sposób realizacji, przedstawienie tej samej sytuacji z punktu widzenia kilku różnych osób. Pokazuje to moim zdaniem, jak bardzo ludzie mogą być dla siebie obcy.

to był ciekawy pomysł
no i ogólnie pokazano ostatnie min tych osób
(chodź przyznam że to mnie lekko denerwowało - tzn. film jest chyba wzorowany na faktach :woot: a jesli tak ..to skąd niby wiedzą co "Oni" robili)
wiem film to film ale jednak takie szczegóły mnie wkurzają w tej :prawdziwej historii
( o ile była prawdziwa)

Konto usunięte
Konto usunięte: Nie powiesz, że to była strata czasu? ;d

napisze to tak
to jak oglądanie Katynia :ninja:
(cały film się męczysz by koniec Tobą wstrząsnął)

Krystian
Krystian: oglądając go conajmniej 2 razy dziennie

Simon mówi - oglądaj dwa razy dziennie :mrgreen:
...Ignorance is bliss...
odwieczna
odwieczna
  19 února 2009
"Rykszarz"

Konto usunięte
Konto usunięte: Młody osiemnastoletni człowiek pracuje jako rykszarz. Jego rodzice nie żyją. Mieszka razem ze swoim dziadkiem i dwiema siostrami w biednej dzielnicy Ho Chi Minh (miasto w Wietnamie). Aby spłacić rykszę, którą mu skradziono bohater jest zmuszony do popełnienia kilku wykroczeń i bardzo szybko wkracza w świat zbrodni.

Elektryzujący, impresyjny, pełen przemocy i poezji film. Jest to wybitne dzieło, lecz niestety mało popularne.

Te długie ujęcia dawały wrażenie zwolnionego tempa i przez to stopniowo odczuwalne napięcie. ;)

RexMundi
RexMundi: to był ciekawy pomysł no i ogólnie pokazano ostatnie min tych osób (chodź przyznam że to mnie lekko denerwowało - tzn. film jest chyba wzorowany na faktach a jesli tak ..to skąd niby wiedzą co "Oni" robili) wiem film to film ale jednak takie szczegóły mnie wkurzają w tej :prawdziwej historii ( o ile była prawdziwa)

Tak. Wzorowane. W ogóle to marudzisz. :mrgreen:
Film jest niesamowity, przenikająca cisza, wspaniała muzyka, każdy odgłos, każdy szept, każdy najmniejszy hałas ma jakieś znaczenie, noooo. :)
Atmosfera spokoju skontrastowana z tematem uderza w widza jak kula armatnia.. No dobra, we mnie uderza. ;)
Dodatkowo ten tytuł. :zakochany:
RexMundi
RexMundi
  19 února 2009

Miasto Boga

Konto usunięte
Konto usunięte: Oparta na faktach historia dwóch chłopców, którzy wychowywali się w slamsach Rio de Janeiro. Jeden z nich został członkiem gangu i zajął się handlem narkotykami, drugi (Alexandre Rodrigues) wybrał sztukę i został fotografem. Film pokazuje losy bohaterów przedstawiając krótkie historie z ich życia, a także jest swoistą kroniką z brazylijskiej ulicy, obrazującą świat handlu narkotykami, prostytucji, rabunków i przestępstw.

Skazani na Shawshank
Konto usunięte
Konto usunięte: Film na podstawie opowiadania Stephena Kinga przedstawiający historię życia zdolnego bankiera Andy'ego Dufresne (Tim Robbins). Został on oskarżony o zamordowanie żony i jej kochanka i skazany na dożywocie w bardzo ciężkim więzieniu Shawshank. Podczas gdy część nowo przybyłych więźniów popada w rozpacz i załamuje si,ę Andy doskonale znosi więzienne warunki życia zaskarbiając sobie tym przyjaźń grupy więźniów skupionej wokół osoby Reda (Morgan Freeman). Nowe życie w więziennych murach okazuje się mieć swe uroki. Jednak Andy za wszelką cenę chce odzyskać wolność, którą zabrano mu przez niesłuszny wyrok...

POZYCJA OBOWIĄZKOWA

Konto usunięte
Konto usunięte: Te długie ujęcia dawały wrażenie zwolnionego tempa i przez to stopniowo odczuwalne napięcie. ;)

taaa
już wiem po co wprowadzono reklamy podczas filmów ;p

Konto usunięte
Konto usunięte: W ogóle to marudzisz.

zwracam uwagę na inne detale niż Ty ;p
...Ignorance is bliss...
odwieczna
odwieczna
  19 února 2009

*"Przeznaczone do burdelu"

Konto usunięte
Konto usunięte: Film, który Briski nakręciła wśród mieszkających w burdelach dzieci nie ma nic wspólnego z sygnalizującym problem interwencyjnym reportażem. W czasie rozmów z dziećmi Briski zaczęła zastanawiać się czy jest jakiś sposób na udzielenie im pomocy. Uznała, że należy zainteresować dzieciaki czymś nowym, dać im szansę na twórczy rozwój. Dlatego pewnego dnia przyniosła im aparaty fotograficzne kupione za własne pieniądze

Chora, ale prawdziwa rzeczywistość, gdzie zawód prostytutki jest dziedziczny, gdzie los małych dziewczynek jest przesądzony - za kilka lat wyjdą (czyt. zostaną zmuszone) na ulicę, by utrzymać rodzinę...
Poraziła mnie dojrzałość tych dzieci - świadome własnych ograniczeń, świadome istnienia w zasadzie niemożliwej do przekroczenia granicy, jaką jest ich dzielnica, czy też pochodzenie społeczne.
Szkoda tylko, że obecnie nigdzie go nie grają.

*"My Blueberry Nights"

Konto usunięte
Konto usunięte: Elizabeth, rozczarowana miłością młoda kobieta, pragnąc oderwać się od swego dotychczasowego życia i zapomnieć o złamanym sercu, wyrusza w podróż po Ameryce. Stopniowo rany zaczynają się zabliźniać, a spotkania z obcymi, bardzo różnymi od siebie ludźmi wprowadzają bohaterkę w nowy rozdział życia.

Warto, jak najbardziej.
O miłości, bez kiczu.
Film bardzo mi się podobał, ma niepowtarzalny klimat. Norah jest rewelacyjna. Muzyka cudna.
Jedyne co mi się nie podoba, to POLSKI TYTUŁ!!! :mrgreen:

RexMundi
RexMundi: Miasto Boga

Zmiażdżył mnie ten film trochę. W sumie robi to za każdym razem kiedy go oglądam.
Wstrząsający i fascynujący zarazem. Dużo z niego we mnie zostało.
Zdjęcia, obserwacja świata przez pryzmat obiektywu, dość realistyczny obraz przedmieść Rio de Janeiro.
Magia.
.. Chociaż nie lubię filmów na faktach. :d

RexMundi
RexMundi: Skazani na Shawshank

Wstyd, bo nie oglądałam. :p

RexMundi
RexMundi: zwracam uwagę na inne detale niż Ty ;p

Ja zwracam to co najważniejsze, istotne i wgniata w fotel. :d
A Ty czepiasz się szczegółów. :pavarotti:
Jakob
Reputacja: -42 | BluzgometrTM: 22
Jakob
  20 února 2009

Seven Pounds ( 7 dusz) Ben (Will Smith) jest agentem urzędu podatkowego, który jest przygnębiony, znajduje się w depresji i ma poczucie winy za błędy z jego przeszłości. Wyjeżdża, aby zrekompensować swoje błędy, pomagając siedmiu obcym osobom. Kiedy spotyka piękną Emily (Rosario Dawson), zakochuje się w niej, tym samym komplikując swoje plany. Woody Harrelson ukazuje się jako niewidomy pianista, który wykazuje się przyjacielską pomocą wobec Bena.

Polskiej premiery jeszcze nie było. więc polecam wybrać się do kin. Naprawdę fajny film

RexMundi
RexMundi
  20 února 2009

Las Vegas Parano

Konto usunięte
Konto usunięte: Lata 70. Roul Duke (Johnny Depp) oraz dr. Gonzo (Benicio Del Toro) podróżują bezdrożami Ameryki w kierunki Las Vegas - miejsca gdzie bogaci przepuszczają majątek całego życia. W drodze "wspomagają się" narkotykami i alkoholem. Dlatego po przyjeździe do hotelu, są świadkami dość nietypowych zdarzeń. Pierwszy podaje się za dziennikarza, więc wkrótce potem wyruszają na wyścigi... A zastają tam piasek, piasek i wiele nietypowych przygód...

Konto usunięte
Konto usunięte: Wstyd, bo nie oglądałam. :p

faktycznie wstyd
...Ignorance is bliss...
demente
demente
  20 února 2009

Chicago

Konto usunięte
Konto usunięte: Chicago to musical opowiadający o Roxie Hart - dziewczynie marzącej o karierze. Zabija ona swojego kochanka, za kłamstwo i trafia do więzienia. Poznaje tam Velmę Kelly - estradowego wampa, która zastrzeliła męża i siostrę. Uwolnienia Roxie podejmuje się adwokat Billy Flynn....
Uotr
Reputacja: -5 | BluzgometrTM: 2
Uotr
  20 února 2009

Kill Bill vol. 1 i 2

Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu, prawdziwi mężczyźni jedzą pszczoły !
odwieczna
odwieczna
  20 února 2009
"Życie ukryte w słowach"

Konto usunięte
Konto usunięte: Platforma wiertnicza na środku morza, na której pracują sami mężczyźni i gdzie wydarzył się wypadek. Hanna - samotna i tajemnicza kobieta, próbująca zapomnieć o przeszłości przyjeżdża na platformę aby opiekować się mężczyzną, który w wyniku wypadku został ciężko poparzony i przejściowo stracił wzrok. Rodzi się pomiędzy nimi dziwna przyjaźń, więź pełna sekretów, prawdy i kłamstw, bólu i radości, która na zawsze odmieni ich życie. "La vida secreta de las palabras" to film o ciężarze przeszłości, o ciszy przed burzą, o dwudziestu pięciu milionach fal, o hiszpańskim kucharzu i o gęsi. A nade wszystko o sile miłości, także w najstraszniejszych życiowych sytuacjach.

Skłaniający do myślenia, refleksji. Uczący pokory i miłości - takiej ponad wszystko i mimo wszystko, szacunku, zrozumienia i oddania.
Film w którym każde słowo ma znaczenie, który porusza i po obejrzeniu myśli się o nim jeszcze dłuuugo.

odczep sięęę! :D
nadrobię. :and:

Konto usunięte
Konto usunięte: Chicago

Zarówno film jak i spektakl są godne polecenia. ;d
Zeta-Jones i Zellweger moim zdaniem są świetnie dobrane do swoich ról, ale Jones zdecydowanie jest lepszaaaa, przynajmniej da się jej słuchać. ;p
odwieczna
odwieczna
  20 února 2009

bo w najbliższym czasie w tv. :ninja:

"Rosario Tijeras"

Konto usunięte
Konto usunięte: Wybuchowa ekranizacja książki Jorge Franco Ramosa, która zyskała status kultowej wśród młodzieży w całej Ameryce Łacińskiej. Rosario Tijeras jest piękna i inteligentna, mogłaby wieść szczęśliwe życie, ale mieszka w slumsach Medellin, gdzie przemoc i gwałt są na porządku dziennym. Kiedy nie jest w stanie znosić dłużej w pokorze swojego tragicznego losu, postanawia odpłacić światu w jedyny sposób jaki zna ? zostaje zabójczynią. Choć zdaje sobie sprawę, że przemocą nie naprawi niczyich krzywd, jej wypaczona natura jest silniejsza niż rozsądek.

Film niezły i ładnie nakręcony, chociaż nie tak powalający jak książka i nie tak sugestywny w ukazywaniu Medellin jak np. "Matka Boska morderców". Mimo to jest co oglądać.
Obcowanie z kulturą Kolumbii, mnóstwo ciekawych ujęć, lekka fabuła, świetna muzyka... z drugiej strony nie do końca zadowalająca gra aktorska, rozciąganie akcji. ;)
Dużo scen erotycznych. Może nawet i za dużo. :pavarotti:

Dziś na Ale Kino! o 23 40. :)

"Zagubiona autostrada"

Konto usunięte
Konto usunięte: Film ukazujący rzeczywistość z pogranicza snu i jawy. Muzyk jazzowy podejrzewa swą żonę o niewierność. Potem zaczyna otrzymywać tajemnicze przesyłki z kasetami video. Wezwana policja prowadzi dyskretne śledztwo, aż znajduje zwłoki zamordowanej żony.

Ten film jest jak koło i dlatego można go oglądać w kółko. :mrgreen:
No cóż Lynch - nic dodać - nic ująć... :zakochany:

Niedziela (22.02) na Ale Kino! o 02:05. :and:
vassago83
vassago83
  20 února 2009

Pluton:
Konto usunięte
Konto usunięte: W 1968 roku Chris Taylor rzuca studia i na ochotnika zaciąga się do wojska. Wysłany do Wietnamu trafia do oddziału sierżanta Barnesa - bezwzględnego brutala - i sierżanta Eliasa, zachowującego spokój i moralną odwagę, choć nie wierzy już w wojnę. Kilka tygodni na froncie wystarcza, by i Chris diametralnie zmienił poglądy na sens oraz słuszność tej i każdej wojny.

Co tu by dużo pisać: jednym słowem klasyka.
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.