rzezU
rzezU
  28 ledna 2009 (pierwszy post)

tak sobie pierwszy raz tu weszłam, wielu z Was publikuje tu swoje prace.
to co, ja też gorsza nie będę ;)

1. http://img134.imageshack.us/my.php?image=page2zi1.jpg
2. http://img145.imageshack.us/my.php?image=28563126te3.jpg
3. http://img218.imageshack.us/my.php?image=26737501yt0.jpg
4. http://img212.imageshack.us/my.php?image=21821058ou9.jpg
5. http://img212.imageshack.us/my.php?image=14363174ez2.jpg

wiem, że nie są profesjonalne, bo ja się wcale tym profesjonalnie nie zajmuję, to tylko, albo aż, hobby.
i jakość też nie powala, cóż, zwykła cyfrówka to nie lustrzanka.
chodzi mi bardziej o to, żebyście mi powiedzieli co ogólnie o nich myślicie .
pozdrawiam ; )

Flo
Flo
  29 ledna 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: ja bym się wstydziła pokazywać tutaj swoje marne zdjęcia.

ja też :and:
rzezU
rzezU
  29 ledna 2009
Flo
Flo: Zdjęcia robi fotograf, nie aparat, więc tak naprawdę nie ma znaczenia czy to kompakt czy lustrzanka.

hm, chyba się nie zrozumiałyśmy.
Chodziło mi o to, że często się czepiają ludzie ostrości itd. no cóż, nie wyciągnę marną cyfrówką tanią tego co robi nikon d40 ; )
rzezU
rzezU
  29 ledna 2009
Flo
Flo: ja też

ja też się wstydziłam, ale myślę, raz się żyje, jeszcze mnie piedolnie jutro autobus i co. :and:
pauline321
pauline321
  29 ledna 2009

3. Fajnie uchwycone światło.

Flo
Flo
  29 ledna 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: ja też się wstydziłam, ale myślę, raz się żyje, jeszcze mnie piedolnie jutro autobus i co.

e tam, ja moje zdjęcia pokazuję na portalach o typowo takim charakterze, ludziom, którzy są w stanie doradzić mi co poprawić, a nie tutaj 95% to totalni amatorzy, którym wystarczy pokazać czarno białe zdjęcie, żeby było "łał", chyba wiesz o co mi chodzi :)
rzezU
rzezU
  29 ledna 2009
Flo
Flo: chyba wiesz o co mi chodzi :)

dokładnie Cię rozumiem ; d
ale no, są też osoby, które poddały moje zdjęcia subiektywnej ocenie, więc chyba nie jest jeszcze aż tak źle ; D
blackdragon911
blackdragon911
  29 ledna 2009

spoko tutaj za dużej porady nie oczekuj wstaw fotki na fotosika lub digarta tam ci doraddzą a początki zawsze są trudne

rzezU
rzezU
  29 ledna 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: spoko tutaj za dużej porady nie oczekuj wstaw fotki na fotosika lub digarta tam ci doraddzą a początki zawsze są trudne

ej ja wcale nie oczekiwałam ^^ tak można powiedzieć chciałam zobaczyć. hm.
reakcje ogółu, rozumiesz.
mam fotobloga, kiedyś nawet byłam w polecanych. teraz to się tam druga fotka robi -.- ..
blackdragon911
blackdragon911
  29 ledna 2009

normalka na digu jak sie robi fotka to odrazu kasują masz moze gg ? to byśmy sobie pogadali na temat zdjęć i fotomontażu ?

psychoXmama
psychoXmama
  29 ledna 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: no cóż, nie wyciągnę marną cyfrówką tanią tego co robi nikon d40 ; )

a ja mam d80 i niekoniecznie dobrze robi. to nie zależy od aparatu.
Flo
Flo
  29 ledna 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: mam fotobloga, kiedyś nawet byłam w polecanych. teraz to się tam druga fotka robi -.- ..

a ja mam na photoblogu takie ładne zdjęcia i nie byłam :and:

Konto usunięte
Konto usunięte: a ja mam d80 i niekoniecznie dobrze robi. to nie zależy od aparatu.

bo nie umiesz, nie umiesz, hahahaha !
:*****
RexMundi
Reputacja: -46 | BluzgometrTM: 13
RexMundi
  30 ledna 2009
Flo
Flo: a ja mam na photoblogu takie ładne zdjęcia i nie byłam

ja tyż nie
chyba :woot:
nie wiem nie byłem na Pb już dawno
...Ignorance is bliss...
Sztajmex
Sztajmex
  30 ledna 2009
Flo
Flo: Zdjęcia robi fotograf, nie aparat, więc tak naprawdę nie ma znaczenia czy to kompakt czy lustrzanka.

Bzdura ;) . Chociażby ze względów technicznych. Porównaj jakośc szkieł w obiektywach Cannona np. ef 17-40 f/4l z seryjnymi stałymi w kompaktach, nawet tych dobrych (Fuji s9600) są nieporównywalne. Całkowicie inna jakośc świetlna, dużo mniejsze aberracje.
Kolejną nawet tak prozaiczną kwestią są parametry lustrzanek i kompaktów. Co z tego, że w swoim Fuji mam ISO na 3600 , skoro odpowiada ono 1200 w lustrzance? odpowiada, bo szumy i tak zrobi o niebo wyższe. Takich drobnostek można wymienic tysiące, więc twierdzenie, że rodzaj aparatu nie ma znaczenia zbywam uśmiechem. Ok, nie ma - do zdjęc do albumu rodzinnego, tu nawet małpka za 50 zł daje radę.
Fotograf może złapac dobry kadr, światło, ale efekt końcowy zależy już od techniki, która przetworzy dzieło ludzkie, na dzieło cybernetyki optycznej.

Konto usunięte
Konto usunięte: tak sobie pierwszy raz tu weszłam, wielu z Was publikuje tu swoje prace. to co, ja też gorsza nie będę ;)

Od razu mówię, że nie skupię się na motywach, samym studium przedstawianych obiektów, bo o tym się nie dyskutuje, tylko technika.

1. Bardzo fajny pomysł, ale nie wiem dlaczego przepaliłaś kobiecie żuchwę? Nie wiem czy to wynik podbicia kontrastu w programie graficznym czy złe ustawienia, niemniej lepiej tego nie robic. Chcesz zwiększyc kontrast - daj filtr polaryzacyjny, pozbawi zdjęcie zbędnych odblasków i wyciągnie kolory.
2. Fajne foto, choc ja osobiście doświetlił bym bocznie twarz ;) .
3. Niestety nic mi nie opowiedziało, lewy koleś nie ostry, ale to wina migawki - za długi czas naświetlania.
4. Technicznie ok, może ustawiłbym troszkę jaśniej, ale to kwestia gustu.
5. Chyba najfajniejsze zdjęcie, choc wolałbym jakiś kolor, chociaż sepię, bo to białe niebo w tle troszkę psuje kadr, ustawiłbym dodatkowo większą GO.

Zdjęcia są ok. Nie oceniam zwykle kadrów, tematów, bo to indywidualna sprawa autora, to może kwestia wrażliwości na sztukę ;) . Brakuje mi troszkę takiego błysku, który przyciągnąłby oko na dłużej, ale to przyjdzie z czasem. Cwicz technikę a z czasem będzie rewela ;) .
psychoXmama
psychoXmama
  30 ledna 2009
Flo
Flo: bo nie umiesz, nie umiesz, hahahaha !

miałaś nikomu nie mówić! :mrgreen:
Flo
Flo
  30 ledna 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Bzdura ;) . Chociażby ze względów technicznych. Porównaj jakośc szkieł w obiektywach Cannona np. ef 17-40 f/4l z seryjnymi stałymi w kompaktach, nawet tych dobrych (Fuji s9600) są nieporównywalne. Całkowicie inna jakośc świetlna, dużo mniejsze aberracje. Kolejną nawet tak prozaiczną kwestią są parametry lustrzanek i kompaktów. Co z tego, że w swoim Fuji mam ISO na 3600 , skoro odpowiada ono 1200 w lustrzance? odpowiada, bo szumy i tak zrobi o niebo wyższe. Takich drobnostek można wymienic tysiące, więc twierdzenie, że rodzaj aparatu nie ma znaczenia zbywam uśmiechem. Ok, nie ma - do zdjęc do albumu rodzinnego, tu nawet małpka za 50 zł daje radę. Fotograf może złapac dobry kadr, światło, ale efekt końcowy zależy już od techniki, która przetworzy dzieło ludzkie, na dzieło cybernetyki optycznej.

chyba nie zrozumiałeś :ziew:
co komuś po lustrzance, nawet profesjonalnej skoro nie będzie umiał zrobić nią dobrego zdjęcia? Tryb automatyczny, łał, tylko czy wtedy można mówić o zrobieniu zdjęcia czy tylko o ustawieniu kadru? Fotograf to ktoś, kto robi zdjęcia świadomie i tutaj sprzęt odgrywa już drugoplanową rolę. Po ustawieniu takich samych parametrów na kompakcie i na lustrzance nie uzyskasz skrajnie różnych zdjęć, to, że w drugim przypadku jakość będzie zdecydowanie lepsza, jeszcze nie oznacza, że zdjęcie zrobione kompaktem to syf. A fotografia otworkowa? Nie można zrobić kamerą otworkową dobrego zdjęcia? Kto w ogóle powiedział, że jakość obrazu jest wyznacznikiem tego czy zdjęcie jest dobre czy nie?
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.