Temat będzie o fotografii, a jak. Jeżeli masz zamiar na każde pytanie odp. "nie wiem, nie" to daruj sobie. Jeśli masz jakieś mniemanie to pisz.
Planuję właśnie kupić aparat, taki do tysiąca zł. Przeglądałam już wiele ofert, ale ciężko mi się zdecydować. Myślałam, żeby poczekać do grudnia, wtedy będą wyprzedawać starsze modele [ale to nie znaczy, że o wiele gorsze ;] ].
A więc:
1) Jaki polecilibyście mi aparat? Ważne jest by miał makro od 1 cm i dość dobry zoom, najlepiej powyżej 8.
2) Miał ktoś w rękach Panasonic Lumix DMC-FZ18 ? Co myślicie? [jakie wady, zalety].
Tu jest link w razie czego: http://www.e-cyfrowe.pl/aparaty/panasonic-lumix-dmc-fz18-srebrny-p-6253.html?PCID=7214_34
3) Czym wy fotografujecie? Jesteście zadowoleni z tego aparatu? Odp. uzasadnijcie.
4) Co najbardziej lubicie fotografować? Wklejone zdjęcia mile widziane ;] Ja osobiście najbardziej lubię makro, portrety i fotografię kotów.
]#1. Masz ktoś digarta, albo coś w ten deseń? Podawać adresy!
lista tematów
FOTOGRAFIA # strona 2 z 6
zawsze przez wizjer a nie jakies smieszne live view
Konto usunięte: a jeśli chodzi o obiektywy to najbardziej lubię krótki obiektyw do Canona 50mm f/1.4. Wychodzą takie magiczne zdjęcia.
jesli juz o stalkach to 85/1.8 canona powala jakoscia
w tej kategorii cenowej oczywiscie
tak z innej beczki
ostrosc w portrecie tego kociaka powinna byc chyba na oku prawda??

Powoli zaczynam do tego dorastac.
D40 kuleje bo ma tyko 3 punkty ostrzenia...dosc ubogo, a co za tym idzie chyba faktycznie lepiej fotografowac na manualu.
No nic, trzeba poczytac madra literature, duzo cwiczyc i moze cos z tego kiedys wyniknie :)
za tak sie wtracam
kup przejsciowke m42 i jakies manualne obiektywy od zenita lub praktiki
bardzo tanie
jakosc nieporownywalna z kitowym obiektywem (zakladam ze takim robisz)
brak AF
i reczna przyslona
same zalety do nauki

Konto usunięte: D40 kuleje bo ma tyko 3 punkty ostrzenia...dosc ubogo, a co za tym idzie chyba faktycznie lepiej fotografowac na manualu.
No nic, trzeba poczytac madra literature, duzo cwiczyc i moze cos z tego kiedys wyniknie :)
dla mnie nikony ponizej d80 to jakas porazka
to samo z canonami 300d 350d 1000d tragedia po prostu
nie ma sprawy, kazda rada mile widziana :)
Nieglupi pomysl, nawet nad nim myslalem.Wiem ze te obiektywy sa smiesznie tanie.
tak, kitowy 18-55
stalka 50mm
tele 55-200
to co posiadam, skromnie, ale jak na moje finanse...poki co max :)
Konto usunięte: dla mnie nikony ponizej d80 to jakas porazka
to samo z canonami 300d 350d 1000d tragedia po prostu
Dlatego mysle nad zmiana na D80, bo D300 chcialem...ale jednak cena robi swoje :P
Kupilem D40 z pelna swiadomoscia jego wad i zalet, do nauki byl w sam raz.
a jakoscia klada na lopatki to co masz w arsenale
i nie tylko to ;]
ta 50 jest calkiem fajna
z 18-55 i 55-200 tez da sie co nieco wyciagnac jak je bedziesz przymykal do optymalnych wartosci przyslony
popatrz np na www.optyczne.pl testy obiektywow przy jakis ogniskowych jakie sa optymalne (najostrzejsze) wartosci przyslon
Konto usunięte: Dlatego mysle nad zmiana na D80, bo D300 chcialem...ale jednak cena robi swoje :P
Kupilem D40 z pelna swiadomoscia jego wad i zalet, do nauki byl w sam raz.
d80 fajna puszka
d300 to juz wysoka polka ;D
mi sie marzy 5D Mark II
Hyh, to swoja droga...moze kiedys :)
Od pazdziernika 2k9 zamierzam isc na fotografie do lodzkiej filmowki, tak mi sie skonczenie drugich studiow zamarzylo :P
D300 mialbym juz na dluuuuuugo
a D80 fakt, przyzwoite body, mialem z nim do czynienia.
Wg. mnie doskonala portretowka.
Konto usunięte: z 18-55 i 55-200 tez da sie co nieco wyciagnac jak je bedziesz przymykal do optymalnych wartosci przyslony
Ty mi polec jakas literature bo widze ze wiesz co jest na rzeczy :)
Konto usunięte: popatrz np na www.optyczne.pl testy obiektywow przy jakis ogniskowych jakie sa optymalne (najostrzejsze) wartosci przyslon
a i owszem, popatrze. dzieki.
az wlazlem na alledrogo, od chuchu tych obiektywow, rzadko przekraczaja 400zl :)
Adapter 130 zl :)
Cenowo smiesznie, skoro mowisz ze jakosciowo rownierz....coz musze to zaczac powaznie rozwarzac, kwestia tego co na to moje umiejetnosci :P
zalezy jaka literatura cie interesuje
obrobka cyfrowa?
ekspozycja?
ogolnie o fotografii??
najlepiej jednak to fora internetowe i wtedy dokupowac ksiazki
inaczej stracisz kase na niepotrzebne ksiazki jesli cos sam zakumasz z netu
jakosciowo szczeke z ziemii bedziesz dlugo zbieral jak ci opadnie na widok fot
na pewno wyjda niedociagniecia i bedziesz wiedzial co masz poprawic
czcego jeszcze nie umiesz
na co zwracac uwage
ja np przy krajobrazach nigdy nie uzywam AF
zawsze robie w trybie M