"Łapa Jaguara - młody wojownik z plemienia zamieszkującego dżunglę, doświadcza dramatycznych zmian w życiu swoim i swoich współplemieńców. Odwieczny porządek harmonijnej egzystencji zostaje brutalnie zburzony przez okrutnych obcych przybyszów. Mężczyzna zostanie zmuszony do odbycia niebezpiecznej wyprawy do nieznanego mu świata, cywilizacji opartej na strachu i ucisku, gdzie czeka go straszny koniec. Nie poddaje się jednak i podejmuje desperacką próbę ratowania życia i ucieczki z przeklętego miasta. Miłość do żony i rodziny, więź z plemieniem dadzą mu nadludzką wprost siłę, potrzebną by samotnie przemierzyć dżunglę i stawić czoła depczącemu po piętach pościgowi."
Film Mela Gibsona wzbudził wielkie kontrowersje. Uznano, że jeżeli reżyser znany jako religijny fundamentalista i antysemita kręci film o złych Indianach, to z pewnością przyświeca mu jakiś niegodny cel. Przeciwko Gibsonowi wytoczono więc ciężkie działa, zarzucono mu rasizm, gloryfikację konkwistadorów itd. Polemiczne klapki na oczach przysłoniły wielu krytykom artystyczną klasę Apocalypto, filmu trzymającego w napięciu i olśniewającego formalnie. Gibson wzbudza w widzu pierwotne doznania - strach, adrenalinę i wolę przetrwania. Pokazuje cierpienie i przemoc, które rzeczywiście miały miejsce i bynajmniej się nimi nie delektuje. A i z prawdą historyczną nie jest w tym filmie tak źle....
w swoim czasie było bardzo głośno o tym filmie ...
.oglądaliście ?
.podobał się Wam sposób w jaki Gibson przedstawił starożytną kulturę ?
.wile ludzi było oburzonych tym , że przedstawiony tam obraz był: krwawy, gwałtowny, dosadny, też mieliście takie odczucie ?
Jak zawsze w przypadku filmów Gibsona, pada zarzut, że przekaz jest podany w sposób prostolinijny i nachalny...
no nie wiem ...
mi film się podobał , w końcu podobno Majowie byli tak brutalni jak to zostało przedstawione ... a i jeszcze co mi się podobało to to , że w obsadzi nie było gwiazd Hollywood . Chociaż i tak uważam , że był trochę przereklamowany

...................................................................................................................................................................................................

pozdrawiam
.