Ciekawi mnie jaka, według Ciebie, jest najbardziej prawdopodobna zależność i dlaczego?
1) Rodzaj słuchanej muzyki ma wpływ na osobowość.
2) Osobowość ma wpływ na rodzaj słuchanej muzyki.
Dodatkowo:
- Jakie cechy, wg Twojej opinii, reprezentują przedstawiciele poszczególnych gatunków muzycznych?
- Jaki jest Twój ulubiony gatunek muzyczny? Czy Twoje cechy charakteru, strój i poglądy pasują do stereotypu, związanego z tą muzyką?
-Czym jest dla Ciebie muzyka?
Zapraszam do dyskusji.
lista tematów
Muzyka a osobowość. strona 1 z 2
Słucham najczęściej utworów, autorów z którymi mogę się utożsamić. Taki Pezet na przykład. W swoich kawałkach ma tyle tekstów, które pasują do moich przeżyć, że lepiej 'wchodzi' taka muzyka ;)
Konto usunięte: Jaki jest Twój ulubiony gatunek muzyczny? Czy Twoje cechy charakteru, strój i poglądy pasują do stereotypu, związanego z tą muzyką?
Hip-hop. Cechy charakteru mniej więcej, strój kiedyś, teraz zmieniłem image, poglądy też podobne ;)
Czymś, w czym mogę się zatracić na wiele godzin. Czymś, co mi pomaga. Czymś, co pokazuje, jak żyć ;)
Dziękuję ;)
Jeśli już to ta opcja, moim zdaniem.
A dlaczego? Bo tak!

Wydaje mi się, że wybór muzyki jest mniej przypadkowy niż osobowość, jaką posiadamy i kształtujemy ale to pierwsze cechy osobowości pojawiają się przed początkowymi preferencjami muzycznymi. Tak było przynajmniej w moim przypadku.
Konto usunięte: - Jakie cechy, wg Twojej opinii, reprezentują przedstawiciele poszczególnych gatunków muzycznych?
Wolałbym nie uogólniać. Parę razy spotkałem się ze złamaniem schematu więc to już dla mnie wystarczający argument.
Rock i jego odmiany, blues, rap, soul, jazz. Ostatnio nawet trochę heavy metalu słuchałem.

Konto usunięte: Czy Twoje cechy charakteru, strój i poglądy pasują do stereotypu, związanego z tą muzyką?
Tak, pasują do wszystkich wymienionych.

A tak serio to powiedziałbym, że obecnie najprzyjemniej słucha mi się rock'a i blues'a ale czy wiążą się z tym jakieś moje cechy charakteru lub stylu? Raczej wątpię.
Czasem azylem, czasem inspiracją i motywacją, czasem zastrzykiem energii. Różnie, różniście.

Pierwszy temat. Bravka!
Konto usunięte: Ciekawi mnie jaka, według Ciebie, jest najbardziej prawdopodobna zależność i dlaczego?
1) Rodzaj słuchanej muzyki ma wpływ na osobowość.
Ta. Podobnie jak z filmami.
Konto usunięte: - Jaki jest Twój ulubiony gatunek muzyczny? Czy Twoje cechy charakteru, strój i poglądy pasują do stereotypu, związanego z tą muzyką?
Rick. Industrial. Metal.
Gdyby mi jej zabrakło chodź raz w ciągu dnia...dzień uważam, za oklepany, stracony, nudny.
Konto usunięte: 1) Rodzaj słuchanej muzyki ma wpływ na osobowość.
2) Osobowość ma wpływ na rodzaj słuchanej muzyki.
To i to?
No bo... nie no myślę, że znajdą się przykłady potwierdzające i 1) i 2).
Konto usunięte: aki jest Twój ulubiony gatunek muzyczny? Czy Twoje cechy charakteru, strój i poglądy pasują do stereotypu, związanego z tą muzyką?
Nie mam ulubionego gatunku... chyba. Ale gdybym miała na upartego wybrać to rock. I nie, nie pasują. Mój styl to tzw 'brak stylu', sama nie wiem. Jestem chyba zbyt miła i kochająca (jednorożce i pegazy) żeby słuchać rocka :) Poglądy? Nie wiem jakie poglądy pasują do rocka... Ty wiesz może?
To zależy czego w danym momencie potrzebuje. Zawsze mi daje to czego chce!